Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Placera din tjänstepension ITP hos oss

Du får:

 • Ett tryggt och stabilt sparande i en traditionell försäkring
 • En bekväm sparform eftersom erfarna förvaltare sköter placeringarna åt dig
 • Garanti på sparandet och möjlighet till god avkastning utöver det

Du får:

 • Ett tryggt och stabilt sparande i en traditionell försäkring
 • En bekväm sparform eftersom erfarna förvaltare sköter placeringarna åt dig
 • Garanti på sparandet och möjlighet till god avkastning utöver det

Tryggt och stabilt med 100 % garanti 

ITP är tjänstepensionen för dig som är privatanställd tjänsteman. Arbetsgivaren betalar, du väljer hur du vill placera pengarna. Väljer du SEB får du ett tryggt och bekvämt tjänstepensionssparande i en traditionell försäkring. 

Välj SEB för din ITP – senast 30 september

Vill du placera ditt ITP-sparande hos oss så går det bra, men du behöver registrera ditt val på Collectum.se senast 30 september. 

Även du som redan har ditt ITP-sparande i en traditionell försäkring hos oss, och vill fortsätta att få arbetsgivarens pensionsinbetalningar hit, behöver nu bekräfta att du vill det. Det beror på att Collectum, som sköter ITP, efter en av sina regelbundna upphandlingar har valt nya försäkringsbolag för de kommande fem åren.

Gör så här för att ITP-spara hos SEB!

 1. Gå till Collectum.se och Mina sidor.
 2. Välj SEB och Traditionell försäkring under rubriken Placera pengar. Klart!

Du kan göra valet redan idag, men senast 30 september.

Att ITP-spara i traditionell försäkring hos SEB 

Du som väljer att ITP-spara hos oss får ett tryggt och bekvämt tjänstepensionssparande i en traditionell försäkring. Sparandet har:

 • Låg avgift (0,19 % av förvaltat kapital + 55 kr/år) och garanterad ränta (0,30 % netto).
 • 100 procent garanti på alla inbetalningar som din arbetsgivare gör till sparandet (från 1 juli 2023), före skatt och avgifter.
 • Utöver garantin får du även ta del av det överskott som kan uppstå i förvaltningen genom en återbäringsränta.

Tänk på

 • Kom ihåg att du behöver göra ditt val senast 30 september, på collectum.se
 • Gör du inget val kommer de framtida ITP-inbetalningar som din arbetsgivare gör att hamna i en traditionell försäkring hos Alecta, vilket är ITP-planens ickevals-alternativ.
 • Om du redan har ett pågående ITP-sparande hos oss så kommer de pengar du redan sparat ihop självklart finnas kvar här hos oss i väntan på pensionsutbetalning, oavsett vad du väljer för de framtida ITP-inbetalningarna.
 • ITP-planen är pensionsavtalet för dig som är privatanställd tjänsteman och bygger på ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
 • ITP-avtalet innehåller två olika avdelningar: ITP 1 och ITP 2. Har du ITP 1 bestämmer du själv över samtliga pensionspremier, men du måste lägga minst hälften i en så kallad traditionell försäkring. I ITP2 bestämmer du själv över en del av pensionspengarna. Den delen kallas ITPK och du bestämmer själv om du vill placera i fondförsäkring eller traditionell försäkring eller om du vill ha en mix av dessa två sparformer. Vilken avdelning du tillhör beror i första hand på hur gammal du är. Hos vissa arbetsgivare omfattas alla anställda av ITP 1, oavsett ålder. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.
 • Collectum som sköter och administrerar ITP är länken mellan de tjänstemän som har tjänstepensionen ITP, arbetsgivarna som betalar pensionspremierna och de försäkringsbolag som förvaltar pensionerna. Collectum är oberoende och fristående från alla försäkringsbolag, har inget vinstintresse och tjänar heller inget på om tjänstemännen väljer det ena eller det andra bolaget.
 • Vill du jämföra? Vill du se vilka andra bolag du kan välja mellan och jämföra avkastning och avgifter? Gå gärna in på collectum.se

Det går inte att påbörja ett nytt ITP-sparande i fondförsäkring hos oss

Just nu kan du inte välja att påbörja ett nytt ITP-sparande i en fondförsäkring hos oss. Det beror på att Collectum efter en upphandling valt nya försäkringsbolag som leverantör av fondfösäkring. Vill du starta ett nytt ITP-sparande hos oss på SEB går det bra, och pengarna placeras då i en traditionell försäkring.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Customer service