Ge bort premiepensionen till din partner
Skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner är stor – och det är kvinnorna som är förlorarna. Ett konkret sätt för att minska problemet är att överlåta sin pensionsrätt för premiepensionen till sin partner.
Att kvinnor i genomsnitt får lägre pension än män är ingen nyhet.
– I huvudsak beror det på att de ojämlikheter som finns på arbetsmarknaden fortplantar sig i pensionssystemet, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Han förklarar att kvinnor jobbar mer deltid (frivilligt eller ofrivilligt), har lägre lön och lägre sysselsättningsgrad.
– Det här bidrar till att kvinnor får lägre allmän pension och lägre tjänstepension än männen. Det uppvägs en aning av att det är något fler kvinnor än män som har ett privat sparande. Men skillnaden skulle behöva vara större och många fler kvinnor skulle behöva ett eget sparande till pensionen, säger Jens Magnusson.
Går att kompensera med vanligt sparande
Han berättar att det finns flera saker man själv kan göra för att utjämna de ojämlika ekonomiska förhållandena inom ett förhållande.
– Om någon i familjen arbetar deltid är ett tips att kompensera hen genom möjlighet till ett eget sparande som tas från familjens samlade ekonomi. Jens menar att ett sådant sparande allra helst bör göras till enskild egendom så att det inte ingår i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.
– Det här kan förstås vara en jobbig diskussion att ta. Men många äktenskap spricker och den som då varit hemma länge med barnen eller jobbat mycket deltid, vilket oftast är kvinnorna, kan råka illa ut. Det kan gälla ekonomin i allmänhet och pensionen i synnerhet.
De flesta vet inte att premiepensionen kan överlåtas
Enligt Jens Magnusson är ett annat sätt att jämna ut fördelningen av pensionen i familjen att överlåta sin pensionsrätt för premiepensionen till sin maka eller make under tiden man jobbar. Något inte alla svenskar känner till att man kan göra. Är man sambor går det däremot inte.
– Jag tycker att det är en bra möjlighet som fler kan fundera över. Tanken är alltså att man ger bort en del av sin framtida pension till sin partner. Man kan stoppa överföringen när man vill men inte ta tillbaka det som redan getts bort. En fördel med den här metoden är att man inte behöver tänka på det här med enskild egendom och äktenskapsförord eftersom premiepensionen ändå inte delas vid en eventuell skilsmässa, säger Jens Magnusson.
Det är premiepensionen man kan ge bort, det vill säga den mindre delen av den allmänna pensionen som man själv får placera i fonder. Den större delen av pensionen, som kallas inkomstpension, och eventuell tjänstepension har man fortfarande kvar till sig själv.
– Om fler överförde premiepensionen till sin partner skulle skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner visserligen inte försvinna, men det skulle vara ett bra steg på vägen, säger Jens.