Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Flytta din pension

  • Få bättre överblick över hela din pension genom att samla både tjänstepension och privat pensionssparande.
  • Spara bekvämt och få individuella fondråd med vår rådgivningsrobot, SEB Bot Advisor.
  • Kom igång direkt i vår app eller fyll i fullmakten här på seb.se.
  • Få bättre överblick över hela din pension genom att samla både tjänstepension och privat pensionssparande.
  • Spara bekvämt och få individuella fondråd med vår rådgivningsrobot, SEB Bot Advisor.
  • Kom igång direkt i vår app eller fyll i fullmakten här på seb.se.

Har du ditt pensionssparande utspritt hos olika bolag? Samla hela din pension hos oss så får du bättre överblick och kan lättare påverka och förbättra pensionen. Det gör det också enklare den dag du slutar jobba och ska börja ta ut din pension. Vi hjälper dig med flytten och ger dig individuell rådgivning – vid flytten och under hela din spartid.

Nyhet! Hitta din pension i vår app

Nu kan du på bara några minuter få hjälp att hitta dina pensioner med vår app. Om du har pensioner att flytta bokar du enkelt en personlig rådgivning så hjälper vi dig att samla din pension hos oss. Välj Sparande och Samla din pension efter att du har loggat in i appen.

Fördelar med att flytta din pension till oss

Kostnadsfri rådgivning

  • Du får en personlig rådgivning där vi kartlägger hela ditt pensionskapital, vad du kan flytta till oss och hur det ska placeras.

Förmånlig avgift

  • Ta chansen att sänka dina avgifter. Vi erbjuder en årlig försäkringsavgift på 0,25 procent när du flyttar pension till en fondförsäkring hos oss.

Bästa fonderna för dig

  • Låt vår rådgivningsrobot leta upp de bästa fonderna baserat på dina förutsättningar, och ge dig nya råd när det är dags att placera om.

Så flyttar du din pension om du inte har appen

Börja med att skicka in den digitala fullmakten till oss. Vi samarbetar med Fullmaktskollen för att enklare kunna hämta in uppgifter om din pension i andra försäkringsbolag. Klicka i de försäkringsbolag du vill hämta information ifrån, de vanligaste är redan ifyllda. Skriv under fullmakten med mobilt BankID eller med BankID på kort.

Fyll i fullmakten (Fullmaktskollen)

När vi har fått svar på din fullmakt gör vi en kartläggning över var du har ditt pensionskapital och vad som går att flytta. Sedan hör vi av oss för att boka in en pensionsrådgivning via telefon. Under rådgivningen går vi igenom dina olika pensionssparanden, vilka du vill flytta till oss och hur de ska placeras. Därefter får du en egen kontaktperson som hjälper dig med flytten och svarar på dina frågor under tiden som flytten pågår.

När flytten är klar får du en bekräftelse från oss. Räkna med att det tar cirka 3–4 månader att flytta över dina pensionspengar eftersom vi behöver kontakta och få svar från bolagen där du har din pension i dagsläget. Nu har du din pension samlad hos oss och kan hålla koll på både pension och övrig ekonomi på internetbanken. Där kan du också följa utvecklingen på sparandet och byta fonder när du vill.

Vanliga frågor om att flytta pension

När du samlar ditt pensionssparande på ett och samma ställe får du bättre överblick över hela din pension. Dessutom blir det enklare den dag du ska börja ta ut pensionen.

Att flytta pensionen innebär också en möjlighet att få ner dina avgifter, som ofta är högre ju äldre pensionsförsäkringen är. När du flyttar en fondförsäkring till oss ger vi dig ett förmånligt erbjudande med bland annat en låg rörlig avgift på 0,25 procent. Därutöver tillkommer avkastningsskatt och förvaltningsavgift för de fonder du väljer att spara i.

Hos oss får du tillgång till individuell rådgivning både vid flyttillfället och under spartiden, antingen hos våra duktiga rådgivare eller genom vår fondrobot SEB Bot Advisor. 

SEB Bot Advisor – automatiserad rådgivning för din pension

Sedan den 1 juli 2022 kan du flytta alla individuella tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar, så länge det rör sig om en fond- eller depåförsäkring. Vårt erbjudande om 0,25 procent i försäkringsavgift gäller när du flyttar en fondförsäkring som ligger i så kallat fribrev,  vilket är en försäkring som det inte längre betalas in pengar till. När du har fyllt i fullmakten undersöker vi vilka pensionssparanden som går att flytta och återkopplar till dig.

Även kollektivavtalade tjänstepensioner, så kallad avtalspension, går oftast att flytta. För att flytta din avtalspension till SEB besöker du valcentralen som hör till ditt kollektivavtal. Här ser du de största kollektivavtalen och tillhörande valcentraler där vi är valbara. 

Från att du fyllt i fullmakten tar det cirka 3–4 månader innan flytten är klar. Du behöver inte göra något under tiden, vi skickar en bekräftelse till dig när allt är klart.

När du flyttar din pension till oss så ersätter vårt försäkringsbolag eventuell flyttavgift upp till 600 kronor per försäkring. Vi gör dessutom allt vi kan för att utmana dina nuvarande kostnader för ditt pensionssparande. Reglerna gäller vid flytt av fond- och depåförsäkringar. För försäkringar med traditionell förvaltning gäller andra regler.

Nej, du behöver inte skatta för det pensionskapital du flyttar. Det är först när du tar ut din pension som du betalar skatt, åtminstone om du har en tjänstepension eller har sparat privat i en pensionsförsäkring eller IPS (individuellt pensionssparande).

De fonder du sparar i idag säljs av den dag flytten sätter igång. Vi tar sedan emot och placerar pengarna i din nya försäkring och de fonder du har valt hos oss.

Fullmaktskollen är ett externt bolag som vi samarbetar med för att kunna inhämta uppgifter om dina försäkringslösningar i andra försäkringsbolag.

Fullmaktskollen.se drivs av Fullmaktskollen i Sverige AB som ägs gemensamt av de två branschorganisationerna Svensk Försäkring och Svenska Försäkringsförmedlares Förening. Pensionsmyndigheten var en av initiativtagarna och är också en ansluten aktör.

Ja, om du pensionssparar i en fondförsäkring så väljer du själv vilka fonder och vilken risknivå du vill ha, du kan också när som helst byta fonder utan kostnad. Vi har ett brett fondutbud att välja från och du kan själv filtrera fram fonder som passar dig i vår fondlista.

Med dagens pensionssystem får en genomsnittlig pensionär ut cirka 45 procent av sin slutlön i pension. Den som har tjänstepension eller avtalspension via sin arbetsgivare kan lägga till cirka 10 procent. Många vill dock komma upp till åtminstone 80 procent av slutlönen och för att nå dit behöver du oftast komplettera med ett privat pensionssparande.

En bra målsättning är att spara 5 procent av bruttolönen i ett eget sparande, under hela arbetslivet. Saknar du tjänstepension behöver du spara mer.

Ta hjälp av vårt verktyg för att ta reda på hur mycket just du behöver spara för att få den pension du vill ha, beroende på när du planerar att gå i pension och hur mycket du hittills har sparat ihop.

Räkna på din pension

Kontakta oss

Öppet måndag–fredag kl 8–16:30.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm