Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Så blir livet som företagare

Bild på en kvinna och en flicka som sitter vid ett köksbord och tittar på en laptop tillsammans.

Många drömmer om att förverkliga en idé, bli sin egen chef och bestämma själv. Men hur påverkar det familjen och ekonomin? Och vad händer om affärsidén inte flyger? Vi hjälper dig att undvika fallgroparna så att du är väl förberedd inför livet som egenföretagare.

Checklista: Här har vi samlat allt du behöver veta

Det är fem saker du först bör checka av för att vara helt förberedd på livet som företagare.

5 steg – se hela checklistan

Frågor från andra i samma situation

Vad händer med föräldrapenningen som egenföretagare?

Som företagare har du rätt till ersättning från försäkringskassan precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket lön du tar ut från företaget.

Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

Får jag någon ersättning om jag blir sjuk och inte kan jobba när jag har startat eget?
Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför behöver du teckna till exempel en sjukförsäkring om du blir sjuk.
Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Vi har precis köpt hus och tagit ett stort bolån. Nu funderar vi på att starta eget. Vågar vi? Tänk om det inte skulle fungera med företaget.

Det finns egentligen aldrig några ultimata tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.

Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.

Jag har idag 45 000 kr i lön, avsättning till en tjänstepension via min arbetsgivare och ett eget sparande. Nu funderar jag på att starta eget, men undrar hur min familjs ekonomi påverkas? Hur kan jag se till att fortsatt sätta av till pension?

Som företagare är du ofta sämre skyddad än anställda. Men så länge du tar ut lön kan du pensionsspara. Dessutom har du oftast större möjligheter att sätta av till pensionen som egenföretagare än vad en anställd normalt har. Det du missar månad 1-10 kan du ta igen månad 10-12. Det ger dig en större flexibilitet som gör att du kan styra pensionen efter likviditet.

Om du jobbar heltid med företaget kan du pensionsspara i vår försäkringslösning Trygg grund, som är utformad för dig som vill ha samma skydd som när du var anställd. Varje månad pensionssparar du 4,5 procent av din lön, vilket är vanligt för anställda med kollektivavtal. Dina pengar kan tidigast betalas ut från 55 år och kortaste utbetalningstid är fem år. Om du vill kan du välja längre utbetalningstid.
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Artiklar och poddar du inte får missa

Oron – vad händer med familjens ekonomi?

Bröderna Arvidssons företag norr om Luleå är en framgångssaga. Men starten var tuff.
”Det kändes som att vi tog studielån de första två åren”

Madeleine: ”Visst är jag rädd för att misslyckas”

Lär känna Madeleine Björk som håller på och startar eget. Hon delar med sig av sina drömmar, farhågor, visioner och rädslor.
Lyssna och ladda ner podden (12 min)

Vi hjälper dig att komma igång

Funderar du på att starta aktiebolag eller enskild firma? Vi hjälper dig hela vägen med stöd, råd och framförallt handfasta lösningar.

Bli företagskund

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

Öppettider

Vardagar: 8–20
Helger: 10–18

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service