Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Föräldrar och privatekonomi

Hur väl rustade är vi för att lära våra barn?

Vi har gjort en undersökning om föräldrars ansvar och förmåga att lära sina tonåringar om privat­ekonomi. Föräldrar anser att ansvaret för att lära barn om privatekonomi främst ligger hos familjen och 97 procent av de tillfrågade diskuterar privat­ekonomiska frågor med sina barn.

Intervjuer med föräldrar till tonåringar

Vi har gjort en undersökning med föräldrar till tonåringar med hjälp av Norstat. Resultaten baseras på cirka 1 000 intervjuer som gjordes under maj och juni 2024.  

Frågeställningar i intervjun

  • Vem bär ansvaret för barns privatekonomiska utbildning?​
  • Hur föräldrar upplever sin egen kunskap?​
  • Vad föräldrar känner sig trygga med att lära ut?​

​Resultat​ och slutsatser

Undersökningen visar att föräldrar anser att ansvaret för att lära barn om privatekonomi främst ligger hos familjen, följt av skolan och individens eget ansvar, med små variationer mellan olika målgrupper.

En övervägande majoritet av föräldrar, 97 procent, diskuterar privatekonomiska frågor med sina barn, och 32 procent anser att deras tonåringar har bra eller mycket bra kunskaper.

Kvinnor är mer benägna att tro att deras barn har bättre kunskap jämfört med män, och kunskapsnivån ökar med ålder, inkomst, boendeform och civilstatus.​

Vem anser du har störst ansvar för att lära ditt barn om privatekonomi?​

Majoriteten, hela 83 procent av föräldrar ser sig själva som främsta ansvariga för att utbilda sina barn i privat­ekonomi, medan endast 6 procent ser skolan som ansvarig. 

97 procent
av föräldrarna diskuterar privatekonomi med sina barn.
32 procent
av föräldrarna anser att deras tonåringar har bra eller mycket bra kunskaper i privatekonomi.
84 procent
av föräldrarna upplever att de har tillräcklig kunskap för att lära sina barn om privatekonomi.

Anser du som förälder att du har tillräcklig kunskap om privatekonomi för att lära ditt barn?

Majoriteten, 83 procent, tycker att de har tillräckligt med kunskap om privat­ekonomi för att lära sin barn. Vi ser dock skillnader där kvinnor skattar sin egen kunskap något lägre än män. Det skiljer också i inkomst och ålder, där de yngre föräldrarna uppger att de har mindre kunskap. 

Vad av följande känner du dig trygg med att ge råd om till ditt barn?

Fortsättning: vad av följande känner du dig trygg med att ge råd om till ditt barn?

Föräldrar känner sig mest bekväma med att ge råd om budget och sparande, men uttrycker osäkerhet kring fonder, pensions­sparande och särskilt aktier.

Hur stor kunskap om privatekonomi anser du att din tonåring har?

45 procent av föräldrarna anser att deras tonåringar har en grundläggande kunskap om privatekonomi, medan 32 procent rapporterar en bra kunskapsnivå. Samtidigt svarar nästan 1 av 4 att deras tonåringar har begränsad, eller väldigt låg kunskap.

Var har du som förälder främst fått din kunskap om privatekonomi ifrån?

Föräldrar uppger att deras kunskap främst kommer från egen erfarenhet  och från familjen.

De flesta föräldrar (84%) upplever att de har tillräcklig kunskap för att lära sina barn om privatekonomi, men tryggheten att ge råd varierar beroende på ämne. Föräldrar känner sig mest säkra när det gäller att ge råd om budgetering och kortbetalningar, men osäkrare när det gäller investeringar som aktier och pensionssparande, där män generellt är mer självsäkra än kvinnor.​

Kunskapskällorna varierar mellan generationer, där äldre har fått mer från skolan och banker, medan yngre förlitar sig mer på sociala medier och YouTube.​

Vem tror du att ditt barn vänder sig till med frågor om ekonomi?

De flesta tror att tonåringar vänder sig till familjen för frågor, vilket speglar vikten av föräldrars egna ekonomiska utbildning. SEB:s tidigare undersökning med Mecenat mot tonåringar visar att många ungdomar främst vänder sig till sina föräldrar för ekonomiska råd, men även många digitala källor som Google, Youtube, poddar och sociala medier.