Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Tips om utbetalning av tjänstepension

Inom en del avtal får du all din tjänstepension utbetald under fem år – om du inte väljer något annat. Därför är det viktigt att fundera över hur du vill ta ut din pension och sedan göra några medvetna val.

– I värsta fall kommer pensionsminskningen som en överraskning och då kan det bli svårt att behålla samma levnadsstandard som tidigare, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Pensionen består av flera olika delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt eventuella privata pensionssparande. Den allmänna pensionen får du livet ut. Men hela eller delar av din tjänstepension och ditt privata pensionssparande kan komma att betalas ut under de första fem åren efter det att du lämnat arbetslivet – om du inte valt något annat.

– Det kan se lite olika ut beroende på vilka avtal du har och hur gammal du är. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att kolla upp vad som gäller och göra ett medvetet val av utbetalningstid. Det kan kännas frestande att kryssa i rutan där du får ut mest när du ska börja ta ut din pension, men tänk på att pengarna ska räcka i många år, säger Jens Magnusson.

Ingen bra idé att maxa utbetalningarna

Enligt Jens kan det få stora konsekvenser om du, utan att veta om det, maxar dina utbetalningar och tar ut all tjänstepension under de första fem åren som pensionär. – Vi lever länge i dag och det betyder att pensionen ska räcka länge. Mardrömsscenariot är att du har en hög nivå i 65-årsåldern och inrättar ditt liv efter vad du får ut då. Om hela eller en stor del av tjänstepensionen sedan är slut vid 70 får du en otrevlig överraskning och en ny, tajt ekonomi som ger en helt annan levnadsnivå, säger Jens Magnusson.

Han tipsar om att gå in på minpension.se för en bra överblick.

– Där kan du laborera med olika tidsintervaller och se hur mycket pengar du får ut varje månad under ett visst antal år. Du får ju alltid ut den allmänna pensionen så länge du lever men för många är den alltför låg för att kunna leva det pensionärsliv de tänkt sig.