Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Byta karriär

Livet är för kort för att inte förverkliga sina drömmar. När du vill byta jobb, längtar efter en ny karriär eller bara funderar på att skaffa en karriärcoach hjälper vi dig att ta rätt beslut på vägen. Det är aldrig för sent.

Frågor från andra i samma situation

Att byta karriär och få en helt ny arbetsgivare, eller kanske starta eget, är ett stort steg. Du har inte längre samma trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att det är en bra idé. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du säger upp dig. Då har du lite ekonomiskt utrymme att söka praktikplats eller satsa helhjärtat på att starta eget. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi – då vet du hur mycket som går åt varje månad.

Med ett bolåneskydd får du en försäkring som hjälper dig att betala lånet om något skulle hända. Försäkringen består av två delar: arbetsoförmåga och arbetslöshet eller livskydd. Du väljer själv om du vill teckna båda delarna eller bara en av dem.

Börja spara till en buffert
Skaffa ett bolåneskydd

Du behåller din tjänstepension tills du väljer att börja ta ut den. Den går alltså inte förlorad för att du byter jobb. Däremot kan det bli så att din nya arbetsgivare betalar in pengar i en ny tjänstepension som placeras i en annan bank. Därför rekommenderar vi att du samlar alla dina tjänstepensioner på ett ställe så att du får bättre koll på hela din pension.

Samla och flytta ditt pensionssparande

De flesta anställda får idag en så kallad tjänstepension från sin arbetsgivare, men som egen företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Utan tjänstepension får de flesta bara 50 procent av sin slutlön i pension från det allmänna pensionssystemet. Därför är det viktigt att du som har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag tidigt sätter igång med ett eget pensionssparande.

Om du har ett aktiebolag kan du skaffa en tjänstepension genom företaget. Annars riskerar du att behöva jobba längre än planerat för att ha råd att gå i pension. En tumregel brukar vara att du sparar cirka 4,5 procent av din lön. Det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension.

Det här kan vi hjälpa dig med

Börja spara till en buffert

Vår sparguide svarar på de vanligaste frågorna och ger generella rekommendationer på hur mycket du bör spara.

Starta eget företag – steg för steg

I vår starta eget-guide får du koll på allt när du vill göra verklighet av dina idéer.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster. 

Bli kund på 3 min

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.