Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Checklista: 5 saker att tänka på vid sjukdom

  1. Få koll på hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk

    På Ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket pengar du kan få om du blir långvarigt sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Där får du en samlad bild på din totala ersättning från både Försäkringskassan, din arbetsgivare och om du har privata försäkringar eller är medlem i ett fackförbund.
    Läs mer hos www.ersattningskollen.se

    Om du ser att sjukpenningen inte kommer att täcka dina utgifter bör du redan nu förbereda din ekonomi. Du kanske är ensamstående och bara har en inkomst att falla tillbaka på eller har ett stort försörjningsansvar för familjen. Och vad händer om ni båda blir sjuka? Då kan det vara bra att ha en privat olycksfall- eller sjukförsäkring eller ett låneskydd som hjälper till att betala ditt bolån om du blir sjuk eller arbetslös. Genom fackförbund kan man också teckna en inkomstförsäkring.

    Generellt så rekommenderar vi att man har runt två nettolöner på kontot för oförutsedda utgifter. Det brukar dröja ett tag innan din sjukpenning börjar betalas ut och då är det bra att ha en buffert att ta av.
    Sjukförsäkring – kompletterar din inkomst upp till 90 procent av lönen
    Bolåneskydd – hjälper till att betala ditt bolån om du blir sjuk
    Få hjälp med olycksfallsförsäkring hos vår samarbetspartner Trygg Hansa
  2. Egenföretagare och sjuk? Det här behöver du göra.

    Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför rekommenderar vi att du tecknar en sjukförsäkring som delvis kompenserar för detta.
    Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
    Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

    Du kan få ersättning från Försäkringskassan när du blir sjuk som egenföretagare, men hur mycket beror på hur mycket lön du tar ut från aktiebolaget eller hur stort ditt överskott är i din enskilda firma. På Ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket du kan få i sjukpenning om du är egenföretagare.
    Läs mer på www.ersattningskollen.se

    Sjukpenningsreglerna skiljer sig åt beroende på vilken bolagsform du har. Se hur du påverkas:

    Enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag

    Om du har en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag är du inte anställd. Det innebär att om du blir sjuk, så ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan första sjukdagen. Försäkringskassan bestämmer din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån hur stor din inkomst förväntas bli. Om du har ett nystartat företag och låga inkomster, får du under de första tre åren en SGI som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Du kan själv välja om du vill ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om du inte gör något val har du automatiskt sju karensdagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Sjukförsäkringsavgiften är en del av de egenavgifter som du betalar.

    Aktiebolag

    Från 2019 ersätts karensdagen med karensavdrag för aktiebolag. Syftet med ändringen är att avdraget ska vara mer rättvist och förutsägbart – framförallt för dem som arbetar obekväma arbetstider. Avdraget är på 20 procent av din sjuklön under en genomsnittlig arbetsvecka. Om du har aktiebolag räknas du som anställd av bolaget och därför betalar företaget din sjuklön under de första 14 dagar. Dag 15 sjukanmäler du dig till Försäkringskassan. Ersättning från Försäkringskassan räknas ut utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk. Om du har ett nystartat företag och låga inkomster får du under de första tre åren en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.
  3. Att göra när du har blivit sjuk

    När du blir sjuk kan du få ersättning från flera olika håll.

    • Försäkringskassan
    • Arbetsgivaren genom så kallad kollektivavtalad försäkring
    • Privat sjuk- eller olycksfallsförsäkring
    • Fackförbund

    Det är en hel del praktiska saker att ta tag i om du blir sjukskriven en längre period. Vi har listat några saker så att du får bättre överblick:

    • Arbetsgivaren betalar din sjukersättning de första två veckorna. Dag 15 ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan och då ska även du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Skicka in läkarintyg både till din arbetsgivare och till Försäkringskassan.

    • Om du har en vårdförsäkring kan du få snabbare tillgång till en specialistläkare.

    • Vissa tjänstepensioner innehåller så kallad premiebefrielse. Det betyder att arbetsgivaren fortsätter att betala in pengar till din pension även när du är långvarigt sjuk. Hör med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

    • Om du har en privat sjuk- eller olycksfallsförsäkring kontakta ditt försäkringsbolag för att se vad den täcker.

    • Många fackföreningsmedlemmar har en extra sjukförsäkring genom sitt medlemskap. Kolla med ditt förbund och se vad som gäller för dig.

    • På Ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket pengar du får dag 2-14, dag 15-90, dag 91-360. Ersättningen skiljer sig mellan de olika perioderna. Om du blir sjukskriven längre än ett år kan du fortfarande ha rätt till sjukpenning, men ersättningen från Försäkringskassan blir oftast lägre.
    Läs mer på www.ersattningskollen.se

    • Gå igenom kalendern och avboka aktiviteter. Du kanske tillfälligt behöver stoppa olika abonnemang för kollektivtrafik, träning med mera.
  4. Så gör du om du blir sjuk utomlands

    Om du ska åka utomlands till Europa beställ ett så kallat EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet) hos Försäkringskassan. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet är giltigt i 3 år. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

    • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
    • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

    Om du ska åka utanför EU/EES och Schweiz gäller inte EU-kortet. För dig som ska resa till länder utanför EU/EES och Schweiz är det därför viktigt att du har en privat försäkring. Ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring och om du behöver en extra reseförsäkring.

    Det kan också vara bra att ha med sig ett extra kreditkort när du är ute och reser. Att bli sjuk utomlands kan bli dyrt och med kreditkortet har du alltid pengar i plånboken. Du får upp till 60 dagars räntefri kredit med SEB Credit. Högsta kreditgräns är 20 procent av din årsinkomst.
    Ansök om SEB Credit
  5. Förbered dig på att komma tillbaka

    Sveriges sjuktal ligger runt 4,5 procent av totalt antal arbetade timmar. 70 procent av dessa är psykiska sjukdomar som till exempel utmattningssyndrom.

    Det kan ta lång tid att komma tillbaka från en utmattningssyndrom, men vanligtvis börjar man arbetsträna 25 procent efter 90 dagar. Det kan handla om att komma in till jobbet en kort sväng, hälsa på kollegorna, ta en kopp kaffe och kolla av mejlen. Därefter går man successivt upp till 50, 75 och 100 procent i arbetstid under en halvårsperiod. Arbetsgivaren har idag ett stort ansvar att tillsammans med sjukvården och Försäkringskassan se till att anpassa arbetsuppgifterna för den som varit sjukskriven. Idag är det också vanligt att man får fysisk träning på recept.

    En lång sjukskrivning kan innebära att man kanske inte kan leva det liv man hade innan och många behöver ställa om sitt liv för att det inte ska hända igen. Kanske behöver man ändra sin livsstil, nya vanor, ny arbetsplats, starta eget, flytta? Många tänker också att man kan jobba till 65 år, men ibland orkar inte kroppen eller man kanske råkar ut för en olycka som innebär förtidspensionering. Efter ett år som sjukskriven är det mycket svårt att få lägsta sjukersättning och det ställs idag stora krav på att börja arbeta igen.
    Räkna ut hur mycket din deltid påverkar pensionen

    Ju mer du funderar över hur du kan hantera både planerade och oförutsedda händelser desto mindre sårbar blir du om det värsta skulle hända.

    Om man har råkat ut för en fysisk skada och har blivit handikappad kanske man behöver anpassa bostaden och även få sjukvård hemma. Hör med din kommun och se vad de kan hjälpa till med.