Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Att börja med

För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man ska göra vid dödsfall och i vilken ordning. På efterlevandeguiden.se får du en bra översikt över det viktigaste du behöver ta tag i först. Bland annat behöver du skaffa ett dödsfallsintyg hos Skatteverket så snart de har registrerat dödsfallet.

Skatteverket registrerar dödsfallet så snart de har fått ett dödsbevis från en läkare eller ett sjukhus eller efter att de har beslutat om dödförklaring. Dödsfallsintyget är bra att kunna visa upp när du till exempel ska betala dödsboets räkningar. Du behöver inte skicka det någonstans. Myndigheter, kommuner, banker, försäkringsbolag får automatiskt information om dödsfallet.
Läs mer på efterlevandeguiden.se

Betala dödsboets räkningar

Räkningar som den avlidne redan har registrerat på sin internbank betalas automatiskt. När vi får kännedom om att en kund har avlidit skickar vi ut ett brev till den avlidnes adress, där vi skriver vilka räkningar det gäller.
I vissa fall kan vi hjälpa till att betala andra räkningar från den avlidnes konto, till exempel för kostnader som uppstår i samband med dödsfallet samt för hyra och el. För att göra det behöver du besöka något av våra kontor. Ta med dig räkningarna, din legitimation och ett så kallat dödsfallsintyg med släktutredning, som du beställer från Skatteverket.

Ta reda på om den avlidne skrev ett testamente

I Sverige finns inget nationellt register för testamenten och det finns heller inga krav på att det registreras. Därför är det svårt att veta om den avlidne skrev ett testamente eller inte. En del sparar sina testamenten hemma eller i ett bankfack. Om man upptäcker ett testament efter bouppteckningen är klar kan man göra ett tillägg i efterhand.
Få hjälp med att skriva och lagra testamente hos vår samarbetspartner Avtal24

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Boka rådgivning

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla händelser. Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig.

* Obligatoriska fält

Tack. Vi hör av oss till dig!

Något blev fel när du fyllde i formuläret.  Klicka på krysset och försök igen!

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service