Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Investera ditt arv – på bästa sätt

Man sitter i fåtölj och läser en bok och klappar en hund.

Ett arv kan komma som ett välkommet ekonomiskt tillskott, men är också något som kan väcka många frågor och känslor. Fundera igenom ordentligt vilka behov du har, både idag och imorgon, och vad du vill att pengarna ska gå till. Vi hjälper dig med tips och råd längs vägen och tar tillsammans med dig fram en genomtänkt plan för din investering.

Handel med finansiella instrument är en risk. Det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du satt in.

Fundera i lugn och ro på dina behov

Ta dig tid att fundera ordentligt på vilka behov du har idag och vilka planer och drömmar du vill kunna göra verklighet av i framtiden. Har du kanske tankar på att byta boende, utbilda dig, resa eller göra någon större investering? Många funderar över vad den avlidne hade velat att pengarna ska gå till, men här är det viktigt att du utgår från din egen livssituation. Sätt in pengarna på ett bankkonto tills du har tänkt igenom allt ordentligt.

Amortering, gåva eller investering?

Om det rör sig om en större summa kan det hända att du vill använda delar av arvet för olika syften. Kanske har du lån som du vill amortera av för att minska dina ränteutgifter eller barn som du vill ge en del av arvet till? Om du vill ge en del av pengarna i gåva bör ett gåvobrev upprättas, där du också kan styra så att pengarna blir enskild egendom för barnet. Det betyder att gåvan inte ska ingå i bodelning om mottagaren skiljer sig eller avlider. 

Dela upp investeringen utifrån tid och syfte

Även när det gäller att investera arvet kan det vara klokt att dela upp investeringen i olika delar beroende på när pengarna ska användas och till vad. Det i sin tur avgör hur hög risk du kan ta och vilken typ av placering som är lämplig. Saknar du ett buffertsparande på ett sparkonto bör du först se till att du har det på plats, innan du investerar övriga pengar för mer specifika ändamål.

Placera i fonder eller aktier

Pengar som du kan placera på längre sikt än ett par tre år, kan du med fördel placera i fonder eller i enskilda aktier för möjlighet till bättre avkastning. Vilket du ska välja beror på din riskvilja, intresse och hur mycket tid du kan lägga på din investering. Globala aktiefonder eller blandfonder kan vara ett lämpligt alternativ om du inte själv vill vara så aktiv. Är du beredd att lägga ner mer tid på att följa din investering och kan avvara dina pengar mer än fem år kan en portfölj av enskilda aktier vara ett spännande sätt att få din investering att växa.

Lär dig mer om aktier i vår aktieskola

Sprid risken genom att dela upp investeringen

Att pricka rätt tidpunkt för din investering är som bekant i stort sett omöjligt. Om du har ärvt ett större belopp kan det istället vara en bra idé att dela upp investeringen i flera delar och över tid, vilket gör att du köper i både upp- och nedgång. Då sprider du risken och ger dina pengar bättre förutsättningar att växa.

Om arvet består av fonder eller aktier

Om du inte ärver en summa pengar utan istället fonder eller aktier kan du välja om du vill behålla dem eller om du ska sälja av delar av, eller hela, innehavet. Var bara uppmärksam på vilken typ av förvar pengarna är placerade i. Om du säljer innehav från en aktie- eller fonddepå behöver du skatta för hela vinsten vid en försäljning. Är pengarna placerade på ett investeringssparkonto dras istället en årlig schablonskatt, vilket gör att du inte beskattas vid själva försäljningen.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.