Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hantera dödsfall – så tar du hand om ett dödsbo

Ett dödsbesked vänder upp och ner på tillvaron. Samtidigt ska flera praktiska saker hanteras. Allt från att kontakta en begravnings­byrå till att undersöka om det finns ett testa­mente och en liv­försäkring innan ett arv­skifte görs. När sorgen drabbar dig finns vi här och hjälper dig med de ekonomiska och juridiska frågorna kring ett dödsbo.

Checklista för dödsboet

När någon avlider är det många praktiska frågor som de närstående måste hantera. För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man behöver göra och i vilken ordning. Här har vi samlat det viktigaste du behöver känna till vid dödsfall och vad du behöver ta hand om när det gäller dödsboet efter den avlidne.

Så hanterar du de praktiska sakerna vid ett dödsfall

Videon berättar kortfattat om dödsbevis, dödsfallsintyg och adressändring, bouppteckning, dela upp arvet och deklaration för dödsboet. [3:26]

Intervjuer om de svåra samtalen

Att tänka på i det svåra samtalet: Mikael Westrell, psykoterapeut, berättar om hur vi reagerar i sorg och hur vi bäst hjälper sörjande vuxna och barn.

Vi är alla olika – även i sorgen

Samtal om döden har blivit tabu: Det är mycket praktiskt att tänka på inför det som händer efter din död. Men det är få som tar sig tid att planera för det oundvikliga.

Våga prata om döden

Frågor och svar från andra i samma situation

Ja, det behöver ni. Kontanter och aktier kan vi föra över direkt till konton i andra banker, men det går tyvärr inte med fond­andelar. Beroende på om fondandelarna finns på ett fondkonto eller ett investeringssparkonto (ISK) behöver ni därför ha ett motsvarande förvar, det vill säga ett fondkonto eller ISK hos oss innan ni kan föra över fond­andelarna till en annan bank.

Ja, om det är fler än en dödsbo­delägare behöver du upprätta en arvskiftes­handling. Använd gärna SEB:s egen blankett för fördelning av dödsboets tillgångar. 

Till blanketten och mer om hur arvet betalas ut

Arvskiftet betyder att man avslutar den avlidnes alla bank­affärer och handlingen visar vad och hur mycket varje dödsbo­delägare ska ha. Arvskiftet görs när boupp­teckningen är klar och registrerad hos Skatte­verket. För att lämna in handlingar avseende arvskiftet behöver du besöka ett av våra bankkontor. Ring oss på 0771-365 365 för att boka en tid.

Få hjälp med boupp­teckning och arvskifte hos vår samarbets­partner Lexly

Räkningar som den avlidne har registrerat på sin internetbank betalas automatiskt. När en kund har avlidit skickar vi ett brev till den avlidnes adress, där vi skriver vilka räkningar det gäller.

Vi hjälper dig att betala dödsboets räkningar avgifts­fritt upp till tolv månader efter dödsfallet. Tjänsten Betalnings­uppdrag dödsbo är kostnadsfri. Läs om hur tjänsten betalningsuppdrag dödsbo fungerar. 

Det här kan vi hjälpa dig med

Bouppteckning och testamente

Få hjälp med bouppteckning och testamente hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer på Lexly

Betala dödsboets räkningar

Tjänsten betalnings­uppdrag dödsbo är kostnadsfri. Läs mer om hur den fungerar. 

Betala dödsboets räkningar

Investera arvet klokt

Fundera igenom ordentligt vilka behov du har, både idag och imorgon,  och vad du vill att pengarna ska gå till. Vi hjälper dig med tips och råd längs vägen och tar tillsammans med dig fram en genomtänkt plan för din investering.

Spara och investera

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.