Hantera dödsfall – få koll på det juridiska och praktiska

Ett dödsbesked vänder upp och ner på tillvaron och kan medföra flera praktiska saker du behöver hantera. Det kan handla om allt från att kontakta en begravningsbyrå till att undersöka om det finns ett testamente med den avlidnes önskemål innan ett arvskifte görs. När sorgen drabbar dig finns vi här och hjälper dig med de ekonomiska och juridiska frågorna

Frågor från andra i samma situation

Mina syskon och jag ska skifta våra föräldrars fondandelar hos er, men en av oss har inget fondkonto i SEB. Måste vi ha alla ha ett fondkonto hos er?
Ja, det stämmer. Kontanter och aktier kan vi föra över direkt till konton i andra banker, men det går tyvärr inte med fondandelar. 

Därför behöver ni alla ha ett fondkonto hos oss innan ni kan föra över fondandelarna till en annan bank.

Stäng


Måste jag upprätta en arvskifteshandling?
Ja, om det är fler än en dödsbodelägare behöver du upprätta en arvskifteshandling. Arvskiftet betyder att man avslutar den avlidnes alla bankaffärer och handlingen visar vad och hur mycket varje dödsbodelägare ska ha. 

Arvskiftet görs när bouppteckningen är klar och registrerad hos Skatteverket. Det finns ingen blankett för att göra ett arvskifte utan det bästa är att kontakta en jurist som upprättar arvskifteshandlingen. Boka sedan en tid hos banken för att göra själva arvskiftet.
Få hjälp med bouppteckning och arvskifte hos vår samarbetspartner Avtal24

Stäng


Vad gör jag med de räkningar som kommer till dödsboet?
Tills vidare behöver du besöka något av våra kontor för att få hjälp att betala dödsboets räkningar. 

Ta med dig räkningarna, din legitimation och ett så kallat dödsfallsintyg med släktutredning, som du beställer från Skatteverket.

Stäng

 

Det här kan vi hjälpa till med

Bli kund online

Boka rådgivning som kund

Det här kan vi hjälpa till med

Som kund hos oss ger vi dig alla verktyg du behöver för att ta aktiva och medvetna beslut om din ekonomi. Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund online

Redan kund

Vi hjälper dig med praktiska tips, råd och vägledning under livets alla viktiga händelser.

Få råd och vägledning