Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Att bli anställd

Att få sin första anställning är ofta ett spännande kliv på vägen mot ett självständigt vuxenliv. Oavsett om det är ditt drömjobb, jobbet du gör för att få råd att resa, en tidsbegränsad eller fast anställning, är det viktigt att det går rätt till. Här går vi igenom vad som är bra för dig att ha koll på.

Anställningsavtal

Innan du påbörjar en anställning ska du och din arbetsgivare ha skrivit under ett anställningsavtal om det ni har kommit överens om. Avtalet är en juridisk handling  och ett bevis på att du är anställd och ska bland annat innehålla villkor för anställningen, såsom lön, förmåner och anställningsperiod. Det ska också visa vem din  arbetsgivare är. För att anställningsavtalet ska vara giltigt måste vissa uppgifter vara med.

Fem viktiga punkter som ska vara med i ett anställningsavtal:

  1. Anställningens tillträdesdag och var arbetsplatsen är.     
  2. En kort beskrivning om dina arbetsuppgifter, yrkesbenämning eller titel. Vilken anställningsform, det vill säga tills vidare, begränsad tid eller om det är provanställning. 
  3. Lön och löneförmåner och hur ofta det betalas ut. Det ska t.ex. framgå om företaget har en tjänstepensionslösning och försäkringar som ger dig ett ökat skydd om du skulle bli långtidssjukskriven.
  4. Antal semesterdagar. Alla har rätt till 25 semesterdagar per år, oavsett anställningsform.
  5. Längden på en arbetsdag och en vecka. Flextid, förtroendetid eller fasta tider.

Fackförbundet Unionen har sammanställt vad som bör vara med i ett avtal.

Läs mer på uinonen.se

Lön

Lönen, det vill säga ersättningen för ditt arbete, är en förhandlingsfråga inför en anställning. De flesta företag har individuell lönesättning som brukar sättas utifrån din erfarenhet, bakgrund och vad du kan bidra med. Har arbetsgivaren kollektivavtal utgår de oftast från det i sin lönesättning, det ger dig även möjligheten att förhandla om lönen, så kallad lönerevision. Hur ofta en lönerevision görs är beroende på vilket kollektivavtal din arbetsgivare är ansluten till. Kolla med din arbetsgivare om vad som gäller för dig.

Är inte arbetsgivaren ansluten till ett kollektivavtal har du heller ingen rätt till löneförhöjning, och per automatik inte heller någon  rätt till medarbetar- och lönesamtal. Men det kan också innebära att arbetsgivaren har valt att erbjuda bättre villkor till sina anställda än vad kollektivavtalet erbjuder. 

Är du medlem i ett fackförbund kan du dels få hjälp med vad en skälig lön är i förhållande till tjänsten du ska tillträda och om kontraktet uppfyller giltighetskraven. Det finns fördelar med att vara medlem i ett fackförbund, även om din arbetsgivare inte har kollektivavtal. Exempelvis kan de hjälpa dig om du skulle hamna i tvist med din arbetsgivare. 

Semester

Semesterlagen ger alla rätt till fem veckor (25 dagar) semester per år. Du har också rätt till en sammanhållen semester om minst fyra veckor under perioden juni–augusti. Hur många semesterdagar du har rätt till beror alltså på lag, kollektivavtal och vad du och din arbetsgivare kommer överens om utöver. Du kan alltså förhandla med din arbetsgivare och få fler dagar än vad lagen säger. Det är en möjlighet om exempelvis din lön är lägre än genomsnittet eller om ditt arbete är säsongsbetonat.

Inarbetad eller förskottssemester?

Betalda semesterdagar tjänar du in under ett arbetsår. Det vill säga, har du arbetat ett år hos din arbetsgivare utbetalas lön under dina semesterdagar. Är du ny på företaget har du inte hunnit att arbeta in någon semesterersättning. Det kan innebära att du har obetald semester under ditt första år.

En del arbetsgivare erbjuder så kallad förskottssemester. Det innebär att du får betald semester redan under första året. Det kan dock innebära att du blir återbetalningsskyldig till arbetsgivaren om du slutar på jobbet inom en viss period, vanligtvis tre år. Kolla med arbetsgivaren vad som gäller.

A-kassa

I händelse av att du blir arbetslös är det bra att vara medlem i en a-kassa. Det finns olika A-kassor för olika yrken. Det är en arbetslöshetsförsäkring som kan tecknas av alla som arbetar. Det innebär att du får en ersättning upp till 80 % av din inkomst (av en lön upp till 33 000 kr per månad) om du skulle bli arbetslös. För att få den ersättningen ska du ha varit medlem i A-kassan i minst 12 månader. 
 
Det kan vara bra att bli medlem i ett fackförbund, då ingår det oftast ett medlemskap i en A-kassa. Utöver det ingår ofta också en inkomstförsäkring, vilket är en extra ersättning under en viss period. Fackförbundet kan även hjälpa dig med rådgivning och representation om du skulle hamna i en konflikt med arbetsgivaren. Om du studerar erbjuder vissa fackförbund medlemskap utan kostnad. Kolla med ditt fackförbund vad som gäller för dig.