Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hur väljer jag karriär?

Valet av karriär är ett av de viktigaste besluten som du står inför i livet. Att välja rätt karriär handlar inte bara om att tjäna pengar utan också om att hitta mening och passion i arbetslivet. Det handlar också om att hitta sin plats i en snabbt föränderlig arbets­marknad, där framväxande teknologier skapar nya behov och nya yrkesroller i vårt samhälle.

Välj karriärväg

För att hitta just din karriärväg är det bra att först och främst ta reda på vad som motiverar dig och vilket sammanhang du vill verka i. Genom förstå vad du brinner för kan du öka dina chanser att hitta ett arbete som passar dig både nu och i framtiden.

Andra viktiga delar för att få en hållbar karriär över tid är att hitta en bransch med bra framtids­utsikter som ger dig goda utvecklings­möjligheter och finansiell stabilitet. Hittar du en yrkesbana som matchar dina intressen och preferenser samtidigt som det finns en framtid för branschen är du på god väg att lägga en bra grund för din egen karriär. 

Var nyfiken och aktiv

Var nyfiken och aktiv för att hitta ett arbete som är meningsfullt för dig. Sök upp intressanta företag på nätet och i sociala medier för att få en insikt i hur de arbetar. Prata med människor som arbetar inom de områden som intresserar dig. Ta reda på vilka utbildnings­vägar som finns tillgängliga och vilken kompetens du behöver för att nå dina karriärsmål. På det här sättet ger du dig själv förutsättningar att redan i ett tidigt stadie få en bild av vad du vill och kan arbeta med.

En arbetsmarknad i rörelse

Kom ihåg att valet av karriär inte är ett val som behöver vara livet ut. Det är inte ovanligt att ändra inriktning eller byta bransch under sin karriär. Var flexibel och förberedd på att anpassa dig till förändringar i arbetslivet. Utifrån dagens trender och framväxande teknologier finns en ökad efterfrågan på profiler som kan arbeta med artificiell intelligens, datavetenskap, cyber­säkerhet och hållbarhet. Samtidigt är arbets­marknaden i ständig rörelse. Vad som kommer efterfrågas i framtiden kan bero på många olika faktorer, inklusive industri­trender, tekniska framsteg och förändrade affärsbehov. 

Hur ska jag tänka?

Det är minst lika viktigt att se på vad du kan erbjuda ett företag som vad de kan erbjuda dig. Ta reda på om din potentiella arbetsgivare delar dina värderingar, mål och ambitioner. Våga ställa frågor när du kommer till en intervju. På så sätt visar du dels ditt intresse för organisationen, dels får du svar som kan vara viktiga i ditt val av arbetsgivare. Sträva efter att hitta en arbetsgivare som ger dig utrymme för din personliga utveckling, där du kan få det stöd och de möjligheter som du vill och behöver ha i ditt yrkesliv.