Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Se över barnens sparande

Många föräldrar och även mor- och farföräldrar har sparat länge åt sina barn och barnbarn och när de blir myndiga har pengarna ökat i värde. Då får barnet själv tillgång till pengarna om kontot står i barnets namn när det fyller 18 år.

Om du själv vill bestämma när och hur barnet ska få tillgång till pengarna behöver du fundera på andra sparalternativ. Ett alternativ är att spara i eget namn och komplettera med ett testamente där du försäkrar dig om att pengarna går till den du sparar till. Eller spara pengarna i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.

Spara rättvist till alla syskon

Om du har flera barn eller barnbarn och sparar i deras egna namn kan avkastningen bli olika beroende på hur börsen har gått över tid eftersom sparandet börjar vid olika tidpunkter. För att få ett så rättvist sparande som möjligt kan du antingen kompensera de syskon som får mindre när det första barnet blir 18 år. Men det kan i längden bli dyrt om du har flera barn. Då är det bättre att du sparar till alla barnen på ett konto i ditt namn. Sedan kan du dela upp sparandet i lika delar per barn när du tycker att det är dags för dem att få tillgång till pengarna.
Läs mer om hur du kan spara till barn eller barnbarnen

Du kan själv bestämma när och hur barnet ska få tillgång till sitt sparande.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.