Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Börja spara tidigt till barnen

Det kan verka svårt att få råd att spara till barnen, särskilt den första tiden när utgifterna ökar och inkomsterna sjunker. Men tänk på att även små belopp växer om spartiden är lång. En hundralapp i månaden räcker till exempel till ett körkort.

Bild på en kvinna som lyfter sin bebis.

Spara rättvist till alla syskon

Om du har flera barn och sparar i deras egna namn kan avkastningen bli olika beroende på hur börsen har gått över tid eftersom sparandet börjar vid olika tidpunkter. För att få ett så rättvist sparande som möjligt kan du antingen kompensera de syskon som får mindre när det första barnet blir 18 år. Men det kan i längden bli dyrt om du har flera barn. Då är det bättre att du sparar till alla barnen på ett konto i ditt namn. Sedan kan du dela upp sparandet i lika delar per barn när du tycker att det är dags för dem att få tillgång till pengarna.

Så pratar du pengar med ditt barn

Det finns flera fördelar med att redan tidigt i livet få lära sig om sådant som konsumtion, sparande och säker hantering av pengar. Gör det enkelt och lägg det på barnets nivå. Med enkla och praktiska banktjänster kan du stegvis låta ditt barn ta ett eget ekonomiskt ansvar. 
Börja spara till ditt barn
Enkla och praktiska banktjänster för barn
Fler tips om hur du pratar pengar och konsumtion med ditt barn

Artiklar du inte får missa

"Det är stor skillnad när två blir tre i familjen"

Vår expert Susanne Elisasson har räknat fram hur mycket pengar som behövs för ett barn fram till 18-årsdagen.

Så mycket kostar ett barn

"Gamla myter påverkar uttaget"

Det är inte alltid familjen tjänar på att den med lägst inkomst tar ut mest föräldraledighet menar Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Så motverkar du deltidsfällan

Tips från vår privatekonom

Många föräldrar tycker att det är svårt att prata om ekonomi med sina barn. Här tipsar SEB:s privatekonom Jens Magnusson om hur du kommer igång – och vad som är viktigast.
4 tips till dig som är förälder

Det här kan vi hjälpa dig med

Börja spara till ditt barn

Ett regelbundet sparande till dina barn kan ge dem en bra start i livet när det att dags att ta körkort eller köpa egen bostad. En liten summa nu kan göra stor skillnad sen.

Börja spara till ditt barn

Ge ditt barn en bra start

Med våra smidiga och enkla banktjänster för barn blir det lättare för dem att förstå hur det fungerar med ekonomi.

Enkla och praktiska banktjänster för barn

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.