Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Orange kuvertet – det tar jag sen!

Det är lätt hänt att man skjuter upp viktiga saker som man har tänkt göra, såsom att ta del av informationen i det orange kuvertet. Vad ligger då bakom det här beteendet?

Intresset för pensionsinformation tenderar att växa i takt med att pensionen närmar sig. Det hänger ihop med vårt behov av att få en belöning för, eller återkoppling på, något vi engagerar oss i. Ju längre vi måste vänta, desto mindre motiverade blir vi att ta tag i det just nu.För många känns pensioneringsåldern avlägsen. Den så kallade riktåldern för pension, som idag är 66 år och höjs till 67 år nästa år, kommer successivt att öka, i takt med att medellivslängden stiger. Mycket kan hända på vägen mot pension och att göra en avstämning kan vara klokt och tar oftast inte så lång tid.

Det orange kuvertet har fått sin färg för att sticka ut och signalera att innehållet är viktigt. Det ger en översikt av värdet på din allmänna pension, inklusive hur mycket du tjänat in till inkomstpension och premiepension. Utöver det har de flesta även ett pensionssparande genom nuvarande (eller tidigare) arbetsgivare i form av tjänstepension. Dessutom har många också valt att pensionsspara privat. Då det orange kuvertet inte innehåller allt pensionssparande bör det ses som en påminnelse om att kolla upp hela sin pension.

Oftast räcker det med en kvart per år för att stämma av och se över om några justeringar behöver göras.

Så här gör du när det orange kuvertet kommer:

  1. Kolla din pension på minPension.se. Logga in och få en samlad bild av hela din pension – både den allmänna och eventuella tjänstepensioner.
  2. Se över placeringsvalen. I den allmänna pensionen kan du välja hur dina premiepensionspengar ska placeras. Du kan välja upp till fem olika fonder och gör du inget val hamnar du i förvalet AP7 Såfa fonden. När det gäller tjänstepension kan du, beroende på avtal, helt eller delvis bestämma hur pengarna ska placeras. Två vanligt förekommande alternativ är traditionell försäkring där pensionsbolaget förvaltar dina pengar respektive fondförsäkring där du själv väljer fonder. Här kan du läsa mer om tjänstepension.
  3. Tänk på ditt skydd om du går bort. Om din familjesituation har förändrats under året kan det vara aktuellt att lägga till, justera eller ta bort efterlevandeskydd. Innan du tar bort skyddet kan det vara bra att kontrollera om det går att lägga till det igen. Detta gäller både tjänstepension och privat pension. För allmän pension kan skyddet endast läggas till i premiepensionen vid utbetalningstillfället eller senare.
  4. Komplettera med löneväxling. Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling, där du byter lön mot pension, kan det vara ett bra alternativ om din lön överstiger 54 200 kronor (2025).  Det finns ofta flera ekonomiska fördelar med löneväxling, så som att arbetsgivaren kan skjuta till cirka sex procent extra på det löneväxlade beloppet. Ett annat exempel är den låga avkastningsskatten på sparkapitalet (0,32% 2025). Om inkomstskatten är lägre när du går i pension än det du skattar i dag kan det vara extra förmånligt att löneväxla. Här kan du läsa mer om löneväxling.
  5. Privat eget sparande. Andra sparalternativ till pensionen är kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK). I år är kapitalförsäkring och ISK undantagna avkastningsskatt på belopp upp till 150 000 kronor och därutöver är skatten 0,89%. Här kan du läsa mer om Börja pensionsspara privat | SEB

 

Mathias Böös
Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös

Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös


Upp Upp