Ett börssparande folk
Svenska sparare sticker ut i ett internationellt perspektiv när det kommer till intresse för börsen och hur mycket av sparandet som lämnar sparkontot till förmån för aktier och fonder. Med jämna mellanrum skiftar också intresset för branscher, geografier och tillgångsslag. Under pandemin växte exempelvis intresset för Tech-orienterade bolag, kryptovalutor och spetsiga investeringar som NFT (Non-fungible tokens). Spararna hade då pengar som inte kunde konsumeras, tid att spendera på börsen och en låg alternativ avkastning, även kallat lågräntemiljö. Ibland hänger sig intresset kvar som en del av riskspridningen i portföljen, likt ”tech” och kryptovalutor, medan andra dör ut likt det som hände med NFT:er.
Ökat fokus på försvarsutgifter
Vad har hänt den här gången? Den börsturbulens som vi sett hittills i år kan dels förklaras av USA:s handelspolitik, dels av den omläggning som sker av försvarspolitiken i spåren av en ökad geopolitisk oro. Under våren meddelade Tyskland att man avser bygga ut sitt försvar samtidigt som Nato-samarbetet ökat pressen på flera länder att växla upp sina försvarsutgifter framöver. Det är alltså inte en överdrift att konstatera att försvarsområdet ligger högt upp på den ekonomiska dagordningen. Men hur ser småspararna på utvecklingen?
SEB har låtit Demoskop undersöka svenska sparares attityder kring just försvarsinvesteringar. Finns det ett ökat intresse hos småsparare? Om ja, av vilka anledningar väljer man att investera? Är det av FOMO (Fear of missing out) eller är det en långsiktig omläggning av investeringsstrategin?
Nästan 4 av 10 är idag positivt inställda till att investera i försvarsrelaterade företag och fonder
Samtidigt uppger närmare en tredjedel av svenskarna att de är mer positivt inställda till att investera i försvarsrelaterade företag och fonder idag jämfört med ett år sedan, att jämföra med knappt 1 av 10 som uppger sig vara mindre intresserade.