Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Återbäringstider – ett tillfälle att boosta plånboken

Redan nu kan du som har digital brevlåda se din deklaration. Om du dessutom godkänner den senast 2 april, utan att göra ändringar, kan du få eventuell skatteåterbäring redan innan påsk. Annars blir det att vänta tillbörjan av juni. Pengar tillbaka på skatten är ett bra tillfälle att stärka din privatekonomi!

Vad ska du göra med pengarna? Självklart beror det på vilken summa det handlar om men oavsett kan det vara bra att fundera. Du kan antingen stärka din privatekonomi eller konsumera och njuta av pengarna här och nu. Men vem har sagt att du inte kan göra både och?

Börja med att ställa dig frågan varför du får tillbaka pengar, allra helst om det handlar om ”stora” belopp och sker varje år. I så fall kan det vara en god idé att begära jämkning hos Skatteverket så du betalar rätt skatt från början. Då kan du löpande använda pengarna till att månadsspara i stället, vilket ofta är bättre än att vänta i drygt ett år och då ta ett sparbeslut med en större summa pengar. Ett automatiskt månadssparande är ett bra knep för att lura hjärnan till att komma i gång.

Själv föredrar jag att betala rätt skatt från början så jag varken får kvarskatt eller skatteåterbäring, men smaken är delad och många föredrar att få ett tillskott lagom till påsk eller sommarsemestern. Det viktigaste är dock att ha koll så att det inte blir en överraskning, oavsett om det blir kvarskatt eller skatteåterbäring.  Starta eller fyll på ditt buffertsparande.

Starta eller fyll på ditt buffertsparande

Om du saknar lättåtkomliga pengar för oförutsedda utgifter är skatteåterbäringen ett bra tillfälle att börja spara ihop till en buffert på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. En buffert bör ligga på en till två månadslöner före skatt, men tänk på dig själv och ditt hushåll och fundera på hur stor den bör vara.

Dyrare med konsumtionslån – ändrade avdragsregler

Från och med 1 januari i år trappas ränteavdrag på blancolån och konsumtionslån av. Det första steget sker i år då endast hälften av räntekostnaden kommer att kunna dras av i deklarationen. 2026 slopas avdraget helt. Räntan på konsumtionslån varierar men är oftast väldigt dyr. En bra prioritering är därför att använda skatteåterbäringen för att betala av på dem så snabbt som möjligt. Du sänker dina framtida månadskostnader rejält och stärker din ekonomi. Börja att betala av de lån som du betalar högst ränta på om du har fler krediter.

Mot nya mål med ett månadssparande

Har du sparbufferten på plats och koll på dina lån och krediter kan skatteåterbäringen bli en bra grundplåt till regelbundet månadssparande. Börja spara i fonder som stämmer med ditt sparmål och din riskvilja. Är det till en resa, en bostad, en båt eller till din framtida pension?

Att sätta upp ett mål med sparandet brukar för de flesta bli både roligare och lättare men självklart är det inte nödvändigt. När du vet vilket mål och sparhorisont du har med ditt sparande är det lättare att bestämma vilken typ av aktie- eller räntefond du ska spara i och vilken risk du är villig att ta.

Risk och avkastning hänger ihop. Högre risk ger oftast möjlighet till högre avkastning men du riskerar även att förlora pengar i större utsträckning. Tar du i stället lägre risk är det visserligen säkrare men din avkastning lär inte bli lika hög. Generellt kan man säga att ju längre du ska spara, desto högre andel aktiefonder kan du ha eftersom möjligheten att få en god avkastning ökar med tiden.

Ett bra sätt att hålla nere risken är just att månadsspara. Då kommer du att köpa fondandelar i både upp- och nedgång och på sätt minskar du risken i ditt sparande jämfört med om du gör engångsinsättningar då och då. Tänk dock på din sparhorisont – pengar du vill använda inom en femårsperiod bör inte placeras på börsen. Det är en dyrköpt läxa många nu fått lära sig då börserna fallit.

Visst är det klokt och sunt med en ordnad ekonomi och regelbundet sparande, men man måste även tillåta sig att njuta av sina pengar. Har du koll på din ekonomi ger skatteåterbäringen möjlighet till både sparande och nöje.

Läs mer om tips och råd inför årets deklaration eller hur du kan spara och investera 

Viktiga datum för skatteåterbäringen

Den 8–11 april får du din eventuella skatteåterbäring om du deklarerar digitalt senast den 2 april, utan att göra ändringar eller tillägg. Om du istället deklarerar senast den 2 maj får du din eventuella skatteåterbäring den 3–5 juni om deklarationen är godkänd.

Susanne Eliasson
Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson

Privatekonomisk analytiker

Susanne Eliasson


Upp Upp