Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så blir börsåret med Trump

Många tycker säkert det är lite skönt att valet i USA inte längre dominerar nyhetsflödet, men här kommer ändå ett försök till analys av hur börserna kan påverkas. 

Ofta är börseffekter av politiska händelser inte helt enkla att reda ut, vi vet förvisso hur valet gick, men inte vilken politik som faktiskt kommer att föreslås, och beslutas om. Många beslut har också lite olika effekter vars summa kan vara svårt att förutse. Men några saker vet vi.

Vy över Manhattan, New York.
Höjda tullar är inte bra för global handel, därmed inte bra för många företag, eller börsen.

Trump-administrationen kommer med all sannolikhet att höja tullar, i alla fall mot vissa länder. Förslaget om höjda tullar mot Kina, Kanada och Mexiko som kom för några dagar sedan möttes med en initial börsnedgång, om än ganska begränsad. Höjda tullar är inte bra för global handel, därmed inte bra för många företag, eller börsen. Men det slår inte rakt över. Tullar mellan vissa länder, kan gynna handel mellan andra. Å andra sidan kan tullar drabba företag i helt andra länder. Ett exempel är svenska SKF som har tillverkning i Mexiko och export till USA. 

Svenska företag och tullar?

Skulle USA införa generella tullar mot Europa kan man ju befara att många svenska företag med stor försäljning i USA drabbas. Det kommer att ske, men det beror ju på var man har sin tillverkning. Volvo säljer många lastvagnar i USA men de produceras där eftersom Volvo köpte den amerikanska lastbilstillverkaren Mac för många år sedan. Så de kan till och med gynnas.

Att Trump-adminstrationen kommer att arbeta under slagordet ”America first” kan vi räkna med. Likaså att de kommer att genomföra skattesänkningar, inte minst för företag i USA. Allt detta talar för amerikanska aktier. Det har vi också sett i börsreaktionen där olika USA-index som redan tidigare under året tillhört vinnarna, ytterligare gått ifrån aktier i exempelvis Europa. Huvudförklaringen för årets utveckling är den starka ekonomin i USA, där valresultatet bidragit den senaste tiden. 

Förhandlingsspel?

Hur det blir framöver är inte lika självklart. Om de tullnivåer som pratats om (10–20 procent mot ”hela världen" och 60 procent mot Kina) skulle genomföras så skulle de och olika motåtgärder slå hårt mot global handel. Och därmed potentiellt mot tillväxt och börser. Här kan vi dock hoppas att i alla fall en del av detta ska ses som förhandlingsutspel för att uppnå andra fördelar. 

10–20 procent
Höjda tullar för hela världen.
60 procent
Höjda tullar mot Kina.

I övrigt talar mycket för att börserna i USA kan fortsätta gå bra en tid till. Det betyder inte att andra börser behöver gå dåligt, bra fart i världens största ekonomi är generellt bra för världsbörserna. Men förslagen från Trump och republikanerna kommer, om de genomförs, att leda till större budgetunderskott och därmed öka på en redan stor statsskuld. Det kan på sikt göra att långivarna kräver högre ränta för att finansiera USA:s statsskuld vilket kan skapa osäkerhet kring tillväxten i USA. Detta är dock ingen risk vi tror materialiseras i närtid.

Den närmaste tiden gäller det nog snarare att hålla ögonen på vad som händer med tullarna. Så länge det inte blir alltför kraftiga åtgärder kan de i sig ganska goda börsförutsättningarna, med hygglig tillväxt och sänkta räntor i korten kan nog börserna få en del bränsle även framöver.

Johan Hagbarth
Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth

Investeringsstrateg, SEB

Johan Hagbarth