Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Räcker din pension livet ut?

Det är en fråga som inte är helt enkel att besvara, men som många önskar att få svar på.  Innan vi går in på hur man kan resonera i frågan kan det vara intressant att ta del av hur ett urval av Sveriges befolkning svarat kring några pensions­frågor. Vi lät därför Demoskop utföra ett antal intervjuer under försommaren.

Önskad pension i förhållande till lönen

En fråga som ställdes var ”Hur stor andel av din lön tror du att du kommer behöva i pension för att upprätthålla en önskvärd ekonomisk standard som pensionär?” En pension som motsvarar 75 procent av lönen är vad genom­snittet tycker är önskvärt. Kvinnor bedömde att 79 procent av lönen var önskvärt, medan männen i snitt ansåg att 72 procent skulle räcka.

Förväntad pensionsålder

En annan fråga var ”Ungefär vid vilken ålder tror du att du kommer att gå i pension?” Svaren från de olika generationerna stämmer ganska väl överens med den riktålder som Pensions­myndigheten har kommunicerat. Till exempel förväntar sig 40–49-åringar att gå i pension vid 69 års ålder, vilket överensstämmer med Pensions­myndighetens prognosticerade riktålder. Riktåldern är en pensions­ålder som justeras för att ta hänsyn till den ökande medellivs­längden i Sverige och införs år 2026.

Generella riktlinjer – 80 procent av lönen i 20 år

Svaren på de två tidigare frågorna ger en viss vägledning om hur mycket du kan behöva för att gå i pension. Fundera över hur länge du är villig att arbeta och hur stor del av din lön du kommer att behöva som pensionär. Hur mycket du faktiskt behöver i pension beror på dina inkomster och utgifter under pensions­tiden.

Vi brukar rekommendera att pensionen motsvarar ungefär 80 procent av din lön och att den betalas ut över en period på cirka 20 år. Detta är dock en generell riktlinje som kan variera från person till person och bör anpassas efter din individuella situation och önskemål. Den allmänna pensionen utgör idag omkring 40–50 procent för de flesta, medan tjänste­pensionen vanligtvis står för 15–25 procent. För att nå 80 procent av lönen i pension kan det därför vara nödvändigt att komplettera med ett privat sparande.

Var kommer din pension ifrån?

40–50 procent
kommer från din allmänna pension.
15–25 procent
kommer från tjänstepensionen.
+ Eget sparande
för att komma upp till din önskade pension. Vi rekommenderar att räkna med 80 procent av din lön.

Varför 80 procent av lönen i 20 år?

Vi lever längre än tidigare, och dagens äldre är friskare och mer aktiva än föregående generationer, vilket framgår i Ingmar Skoogs rapport ”70 är det nya 50” som ingår i statens offentliga utredningar.

Statistiken visar tydligt att vi lever allt längre. Kvinnor som är 65 år idag förväntas leva till de är över 88, medan män förväntas leva i 86 år, enligt livbolagens dödlighets­undersökning. För 50 år sedan var den förväntade livslängden 6–7 år kortare.

När det gäller uttagstiden för tjänste­pensioner visar Pensions­myndighetens enkät att 41 procent väljer utbetalningstider på 10 år eller kortare, enligt publikationen ”Nyblivna pensionärers kompensations­grader”. Denna korta utbetalningstid ger ofta en hög kompensationsgrad (pension i förhållande till lön) i början av pensionen, med sedan sjunker den. Det kan leda till att pengarna tar slut allt för snabbt. En hel del av dagens pensionärer är inte medvetna om att deras tjänste­pension tagits ut på kortare tid, och det är inte ovanligt att de hör av sig när utbetalningarna plötsligt upphör.

Med tanke på den ökande livslängden och att fler vill kunna njuta av aktiviteter som resor, kurser, teaterbesök och sociala umgängen med vänner och familj, kan en pension som sträcker sig över många år bidra till att möjliggöra detta.

Hur kan jag påverka min pension?

Börja att gå in på minPension.se. Där får du en heltäckande överblick över din samlade pension.

Fyra saker som kan påverka din pension positivt:

  1. Tjänstepension är en av de viktigaste förmånerna som en arbetsgivare kan erbjuda dig. Lär dig mer om tjänstepension – så fungerar det 
  2. Privat pensionssparande. Att månadsspara till pensionen. Läs mer om privat pensionssparande
  3. Högre livsinkomst under arbetslivet, arbeta många år och senare uttag av pension ökar i de allra flesta fall den allmänna pensionen och tjänstepensionen.
  4. Löneväxla. Om du har mer än 51 300 kronor (år 2024) i månadslön kan det vara klokt att löneväxla – att välja att omvandla en del av din nuvarande lön till framtida pension. Här kan du läsa mer om löneväxling.
Mathias Böös
Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös

Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös