Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Orange kuvertet är inte allt!

Nu är det den tiden på året igen då det orange kuvertet dimper ner i brevlådan. För de flesta ger det inte en fullständig bild av pensionen. Där visas det totala värdet på din allmänna pension från staten – inkomst- och premiepension – och hur mycket sådan du har tjänat in under det senaste året. För att få en helhetsbild av din pension behöver du också se till din tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

Jag rekommenderar ett besök till minPension.se. Där kan du se en sammanställning av din allmänna pension, din tjänstepension och ditt eventuella privata pensionssparande. Pensionssparande på investeringssparkonto (ISK) eller i kapitalförsäkring visas dock inte i tjänsten.

Hur stor pension behöver du?

De flesta får ungefär två tredjedelar av sin lön i pension. Det bygger på att du har både allmän pension och tjänstepension och att du arbetar fram till den så kallade riktåldern (som i dagsläget är 66 år). I det allmänna pensionssystemet finns ett mål om att kunna ge 60 procent av en persons slutlön i pension, men för närvarande ligger snittet på 45 procent.

Hur många procent av din lön tror du själv att du skulle behöva få i pension? För att kunna svara på frågan rekommenderar jag att du reflekterar över hur du föreställer dig ditt liv som pensionär. Kanske strävar du inte efter att gå i pension från en dag till en annan, utan vill bli en så kallad ”jobbonär” – det vill säga jobba samtidigt som du tar ut pension? Fundera också över din unika situation och vilka möjligheter du vill ha när det kommer till boende, resor och fritidsintressen.

Genom att pensionsspara privat eller löneväxla skapar du större flexibilitet och möjlighet att förverkliga dina framtida drömmar. Det kan du läsa mer om här nedanför.

Mina tips för en bättre pension

Jag skulle vilja avsluta med en lista med några praktiska tips för hur du kan stärka din pension.

  1. Tjänstepension är en av de viktigaste förmånerna som en arbetsgivare kan erbjuda. Om du inte har sådan, behöver du överväga att ha ett privat sparande som motsvarar kollektivavtalad tjänstepension. Det kan vara ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring. En stor fördel med de sparformerna är att du som saknar tjänstepension får göra avdrag för ditt sparande i deklarationen. Här kan du läsa mer om tjänstepension.
  2. Privat pensionssparande. Att tidigt börja pensionsspara privat är viktigare än hur stor summa du sätter av till en början. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Mitt tips är att öppna en kapitalförsäkring eller ett ISK som du döper till ”Pension” med ett månadssparande med automatisk överföring. Det är en viktig poäng att öronmärka sparandet för ändamålet. Här kan du läsa mer om pensionssparande.
  3. Löneväxla. Om du har mer än 51 300 kronor i månadslön kan det vara klokt att löneväxla – att välja att omvandla en del av din nuvarande lön till framtida pension. Det ger flera ekonomiska fördelar. För det första betalar du ingen skatt för beloppet som löneväxlas. Du betalar i stället inkomstskatt när pengarna betalas ut som pension. Om inkomstskatten är lägre när du går i pension än det du skattar i dag kan det vara extra förmånligt att löneväxla. För det andra finns, beroende på vad som är avtalat, en möjlighet att din arbetsgivare tillför cirka sex procent extra på det belopp som du väljer att växla. Slutligen är avkastningsskatten på kapitalet du sparar genom löneväxling lägre än för andra sparformer. Här kan du läsa mer om löneväxling.
  4. Våga ta en viss risk. Hur du placerar dina pengar och till vilken risk påverkar vad du i slutändan kommer att få utbetalat. Då ett pensionssparande normalt sett är långsiktigt, kan en högre men väldiversifierad risk ge möjlighet till en större värdeutveckling. Börjar du närma dig pension kan det i stället vara en bra idé att sänka risken för att skydda pengarna inför utbetalning.
  5. Jobba heltid och många år. För att bygga en stabil grund för en bra pension är det viktigt att ha ett långt arbetsliv, en tjänstepension och ett privat pensionssparande. Om du har möjlighet, försök att arbeta heltid så mycket som möjligt. När du arbetar deltid, blir dina inbetalningar till både den allmänna pensionen och tjänstepensionen lägre. Här kan du läsa mer om pensionssystemet

 

Mathias Böös
Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös

Market and Competitive Insights Manager

Mathias Böös