Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.
Att komma igång
Precis som med vanlig träning så behöver man lite uppvärmning för att börja bygga ett sparande. Något lätt pulshöjande, men inte för jobbigt. Uppvärmningen består i det här fallet i att ta sig en funderare över om man har något speciellt sparmål. Gäller det att bygga en buffert ifall något oförutsett händer, spara till en resa, kontantinsats till ett boende, pensionen eller kanske till en grundplåt till barnen? I många fall kan man ha flera olika sparmål och då kan man dela upp sitt sparande i flera olika delar. Det kan också vara så att man inte har något specifikt mål med sparandet, men också då kan det skänka både trygghet och glädje.
Se dig om i gymmet
I ett gym finns mängder med utrustning för att träna olika muskelgrupper. På samma sätt finns det olika sparformer med olika möjligheter. Att starta ett sparkonto är ett enkelt sätt att komma igång. En annan sparform, med möjlighet till bättre tillväxt, är fonder. Dessa finns med flera inriktningar, alltifrån sådana som placerar i räntepapper till aktiefonder med olika nischer. Vissa fonder placerar i både och – de kan vara ett bra alternativ om man vill ha god spridning i sitt sparande.
Lägg upp en plan och välj rätt risk
När du har sett dig om i ”spar-gymmet” och skapat en bild av vilken utrustning som finns, är det dags att lägga upp en plan – ”hur mycket kan jag spara och vilken sparform passar mig?”. Ett klokt sätt att spara är ett månadssparande där ett lämpligt belopp varje månad förs över från exempelvis lönekontot, till den eller de sparformer som du har valt. Sparandet sköter alltså sig självt.
Vilken sparform som passar bäst beror dels på när dina pengar är tänkta att användas, dels på vilken risknivå du kan acceptera. Konto och räntefonder är sparande med låg risk medan aktiefonder innebär högre risk och större svängningar, men med möjlighet till bättre tillväxt över en längre tidsperiod.
Styrka och kondition
Hur mycket ska man då spara? På samma sätt som att lägga på vikter på en skivstång utifrån vad som är lämpligt för en själv, anpassar man storleken på sparandet efter sina möjligheter. Beloppet för exempelvis ett månadssparande kan också skifta över tid, beroende på hur ens livssituation ser ut. Känner man sig starkare eller svagare efter ett tag går det lätt att anpassa träningen genom att ta av eller sätta på mer vikter. På samma sätt är det med beloppet för månadssparandet.
Om man vid något tillfälle får en extrainkomst, till exempel skatteåterbäring, så är det ett ypperligt tillfälle att fylla på sitt sparande.
Ett sparande behöver också konditionsträning. Att vårda det och orka hålla ut över tid, kommer att visa sig vara en framgångsrik strategi.
Träna regelbundet – det ger resultat
Nu har du gjort ditt ”spara-träningspass” och det är dags att varva ned och sammanfatta vilka lärdomar träningen givit.
- Lägg upp en plan för ditt sparande. Finns det något specifikt sparmål?
- Välj belopp, sparform och risknivå som passar dig. Konto och fonder är bra alternativ.
- Att ha ett gymkort men inte gå till gymmet ger inte så bra resultat – det är samma sak med att inte fylla på sitt sparande. Se därför till att spara regelbundet – månadssparande är både klokt och enkelt.
Nu när du är igång, passa gärna på att se över ditt sparande lite då och då. Det är både roligt och trevligt att se hur det växer över tid, vilket ger motivation till att fortsätta.