Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Lär känna de europeiska aktiemarknaderna

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg om vikten av riskspridning i aktiesparande (du kan läsa det här) och varför det kan vara bra att investera en del av din aktieportfölj i utländska bolag. Jag tänkte fortsätta på samma tema genom att titta lite närmare på de europeiska börser som du kan handla på hos oss. 

Som jag skrev i det tidigare inlägget kännetecknas den svenska aktiemarknaden av en hög andel exporterande industribolag, till exempel Sandvik, Volvo och ABB. Eftersom många av oss som är ”home biased” när det kommer till aktieinvesteringar, alltså att vi föredrar att handla på hemmaplan, blir också andelen svenska aktier i våra portföljer ofta oproportionerligt stor.

Så, vilka andra sektorer och bolag kan vi hitta runt om i Europa för att bygga aktieportföljer som är lite mindre home biased? 

Storbritannien

Storbritannien är det land som väger tyngst i de flesta europeiska börsindex. Trots Brexit är Storbritannien fortsatt ett finansiellt centrum och Londonbörsen kännetecknas av en hög andel finansbolag, till exempel storbanken HSBC. Men även bolag inom stapelvaror finns listade här och om du söker ett alternativ till svenska Essity är Unilever ett tips. 

Belgien

Den som söker fler bolag inom stapelvaror kan också vända blicken mot den belgiska börsen, där sådana, tillsammans med hälsovård, utgör mer än halva marknaden. Här finns också ett av världens största bryggerihus, Anheuser-Busch InBev, som kontrollerar 30 procent av världens ölförsäljning. Bolaget rymmer välkända varumärken som Budweiser, Michelob och Stella Artois.

Frankrike

Den franska marknaden är den näst största sett till marknadsvikt i MSCI Europa och känd främst för sina sällanköps- och lyxvaror. Hermès, L’Oréal och LVMH finns listade på Parisbörsen. LVMH står för nästan en sjättedel av värdet på den franska börsen och sällanköpsvaror representerar över en femtedel av den franska marknaden.  

Tyskland

En annan stor marknad som är populär bland svenska investerare är den tyska, som utgör ungefär en åttondel av hela Europa. Precis som på den svenska marknaden är industri den dominerande sektorn. Tysk ingenjörskonst har alltid premierats och bolag som Siemens och många kända bil- och lastvagnstillverkare finns listade här, till exempel Volkswagen, Porsche och BMW Group. 

Nederländerna

Spanar du efter lite mer nischade sektorer, till exempel halvledarbolag, ska du vända blicken mot Nederländerna. Här listas ett av Europas största bolag sett till marknadsvärde, ASML Holding NV. Bolaget utvecklar och producerar bland annat utrustning för halvledarindustrin, ett tema som har varit mycket uppmärksammat den senaste tiden, drivet av AI-boomen. ASML utgör över 35 procent av den nederländska marknaden.  Andra kända varumärken är kemikoncernen Akzo Nobel och GPS-tillverkaren Tom Tom.

För att sammanfatta …

Som vi har kunnat se finns det många intressanta sektorer och bolag som vi inte kommer åt på den svenska aktiemarknaden. Genom att blicka utanför Sveriges gränser har du en ännu större möjlighet till god riskspridning i ditt långsiktiga sparande. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Läs mer om att handla med aktier

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg