Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så handlar du på utländska börser och sprider risken

Att sprida risken i sitt sparande och inte “lägga alla ägg i samma korg” är ett välkänt mantra. Ändå har vi svenskar en förkärlek för att handla framför allt svenska aktier. Varför? Sannolikt för att det är bolag som vi i större utsträckning känner till och för att det känns tryggt att handla på hemmaplan.

Många investerare blir helt enkelt “home biased”, det vill säga de föredrar att handla det som ligger dem närmast. Det innebär också att svenska aktier ofta utgör en oproportionerligt stor andel av våra aktieportföljer – trots att den svenska börsen bara utgör en bråkdel av det globala börsvärdet.

Vad finns det att vinna på att investera mer globalt?  

Att köpa aktier i bolag utanför Sverige kan vara ett sätt att komma åt internationellt välkända varumärken och bolag. Det kan också vara ett sätt att sprida risken i ditt sparande över olika geografiska marknader. Du blir helt enkelt inte lika beroende av hur just den svenska aktiemarknaden utvecklas. 

Genom att handla utländska aktier sprider du också ofta risken i ditt sparande över fler branscher. Den svenska aktiemarknaden kännetecknas av klassiska exporterande industribolag – totalt utgör dessa hela 40 procent av Stockholmsbörsen. Med tanke på att vi svenskar föredrar att handla svenska bolag har vi ofta en extra stor andel av just industribolag i våra aktieportföljer, vilket förstås gör portföljerna onödigt svajiga i perioder när den här typen av bolag inte presterar så bra. 

Så hur går det egentligen till att handla på utländska börser och vilka länder kan man handla i?

Att köpa och sälja aktier på utländska börser och marknadsplatser går till på precis samma sätt som när du handlar aktier i Sverige. Inga speciella avtal behövs och du handlar enkelt och smidigt i vår app. Där kan du utöver svenska aktier även handla aktier i Norge, Finland och Danmark samt i utvalda länder i Europa – Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Storbritannien.

En annan fördel med att handla i vår app är att du kan ta del av bolagens hållbarhetsdata, vilket kan hjälpa dig att fatta mer hållbara investeringsbeslut. Klicka helt enkelt på bolaget du är intresserad av, och sedan på fliken Hållbarhet, för att kunna se och jämföra till exempel bolagens växthusgasutsläpp, bidrag till Parisavtalet eller hur bolagen arbetar med jämställdhet. 

Tänk även på valutaväxling

Vid handel med utländska aktier sker en valutaväxling, vilket innebär att dina svenska kronor växlas till den valuta som aktien är noterad i – t ex EUR, NOK, DKK m.fl. 
Om du har ett valutakonto kan du använda det för att handla utländska aktier i vår app och på internetbanken för privatpersoner, så slipper du avgiften för att växla dina svenska kronor till valutan som aktien är noterad i.

"Flera ägg i olika korgar”

Så, kort och gott kan man alltså säga att ett inslag av utländska aktier i din aktieportfölj öppnar möjligheterna för bättre riskspridning – vilket gör dig mindre beroende av hur den svenska aktiemarknaden utvecklas.  Du går helt enkelt från att lägga “alla ägg i samma korg” till att placera “flera ägg i olika korgar”. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Läs mer om att handla med aktier 

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg