Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Valet och plånboken – I huvudet på en privatekonom

Américo Fernandez, Privatekonom.

Vi har ett valresultat som innebär att det blir ett maktskifte i Sverige. Samtidigt diskuteras det dagligen hur det ekonomiska klimatet gröper ur hushållens plånböcker när elpriser är på rekordnivåer, en matkasse är dyrare än på över 30 år och räntorna stiger kraftigt. Många funderar säkert över hur politiken kommer påverka plånboken i höst? Jag ger mig därför på att försöka besvara de vanligaste frågorna just nu.

Vilka plånboksfrågor kommer den nya regeringen att satsa på?

Även om en ny budget inte kommer läggas på riksdagens bord förrän tidigast i mitten på oktober står det klart att det kommer en del plånboksåtgärder. Högst upp på listan ligger ett högkostnadsskydd som avser kompensera hushåll för en del av de höga elräkningarna. Utgångspunkten är att det träder i kraft i november men att det ska gälla retroaktivt från augusti. Exakt utformning är fortfarande oklart men hushåll, framför allt i södra Sverige, bör förvänta sig en del stöd. Därtill finns ett brett stöd för att sänka drivmedelspriserna. Om det genomförs genom att sänka skatten, momsen eller genom att se över reduktionsplikten blir en fråga för de interna förhandlingarna mellan regerings- och budgetsamarbetspartierna. Sist men inte minst kommer Moderaterna med största sannolikhet föreslå ytterligare ett jobbskatteavdrag i syfte att sänka skatten för de som arbetar.

Det har varit mycket diskussion om bostadsmarknaden och eventuellt slopade amorteringskrav, kommer det att ske?

Det finns en bred samsyn bland Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att antingen permanent eller tillfälligt slopa det skärpta amorteringskravet. Alltså den regel som säger att bolåntagare med en skuldkvot över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten ska amortera ytterligare en procentenhet av lånet årligen. Min bästa gissning är att man kommer invänta Finansinspektionens analys som presenteras i mitten av oktober innan man förändrar något.

Kommer skatten på ISK (investeringssparkonto) att sänkas?

Moderaterna har kommunicerat att de vill sänka skatten vilket stödjs av både SD och KD. Liberalerna förespråkar att de första 300 000 ska vara skattefria. Det är därmed ganska stor sannolikhet för att det kommer en skattesänkning på ISK under mandatperioden.

Finns det en risk för att inflationen blir ännu högre om regeringen ger mer pengar till hushållen?

Ja, det finns det. Därför är det viktigt att finanspolitiken blir mycket mer träffsäker jämfört med till exempel under pandemin där nästan alla hushåll tog del av åtgärderna. Nu vill man inte elda på inflationen som sen måste bemötas med ännu högre ränta från Riksbankens sida. Stöd som riktar sig till särskilt utsatta grupper kommer ligga högt upp på listan och då kan det eventuellt handla om bostadsbidrag till barnfamiljer eller bostadstillägg för pensionärer.

Många har åkt på en utgiftssmäll, vad ska man göra i väntan på bättre tider?

Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att skapa ett extra privatekonomiskt utrymme i höst. För vissa kan det handla om en hårdare prioritering av utgifterna, för andra att binda delar av bolånet för en ökad trygghet. Och för de som ägt sin bostad i mer än fem år kan en omvärdering av bostaden, i syfte att temporärt minska på amorteringen, vara ett alternativ.

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández