Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Sunt förnuft före känsla när du köper bostad

Nyinflyttade sitter på marken med hund

Augusti brukar för många innebära att se sig om efter en ny bostad. Efter två sömniga månader där sol och bad prioriterats framför visningar är vi nu redo att spendera söndagarna med fötterna i blå plastpåsar igen och bostadsmarknaden får ny fart. Men den bostadsmarknad vi äntrar idag ser inte riktigt ut så som vi varit vana vid senaste åren. Istället för en kokhet marknad som gått i en rasande fart där bostäder säljs innan visningen ens har varit, kan vi nu vänta oss ett lugnare tempo.

Ett bostadsköp är för de allra flesta den dyraste investering vi gör. Ändå är vi beredda att lägga flera miljoner kronor på något vi sett i tio minuter på en visning. Senast jag shoppade tog det längre tid att bestämma vilken färg jag skulle välja på tröjan jag provade än det tog för mig att lägga ett bud på lägenheten jag bor i. Tröjan fick följa med hem med en försäkran om att butiken erbjöd öppet köp, men vid lägenhetsköpet brydde jag mig inte om att kolla att jag hade någon ångerrätt. Då gällde det att slå till. Ganska absurt, men inte allt för ovanligt. Går det fort är det dessutom lätt att bli fartblind och gå på känsla snarare än förnuft. Något många idag får känna smällen av när de insett att utgifterna vuxit ur kostymen. Jag kan därför inte annat än anse att det är sunt att vi drar ner på tempot när det kommer till bostadsköp. Det ger dig som köpare tid att hinna se över din budget och tänka igenom ditt köp. Kanske finns det även tid för en andra visning där du får se bostaden i nytt ljus. Bokstavligt talat.

Vare sig det sker i rally- eller snigelfart finns det några saker som kan vara bra att ha med sig när det är dags att ge sig ut på bostadsmarknaden. Inte minst idag när det är en stökig ekonomisk situation.

Utgångspunkten i ett bostadsköp bör alltid vara vad du har råd med. Och då menar jag inte bara hur mycket du får låna, utan också hur höga boendekostnader du mäktar med. Med en högre bolåneränta blir varje lånad krona dyrare. Därtill tillkommer exempelvis elkostnader som är betydligt högre i en stor villa än i en liten lägenhet. Innan du ger dig ut på bostadsjakt bör du därför göra följande:

  • Testkör din budget. Vad händer i ett worst case scenario där priset på matkassen fortsätter att stiga, räntorna fördubblas och elpriserna är fortsatt höga? Var går din smärtgräns?
  • Sätt en tydlig maxgräns. Det är lätt att ryckas med i en budgivning. Har du en uttalad maxgräns är det lättare att stanna innan du lagt ett bud som är större än din kostym.
  • Ta höjd för räntesvängningar. I den snabbt föränderliga räntemarknaden kan räntan banken erbjuder idag vara en helt annan imorgon. Den ränta som gäller när du gör din bolåneansökan kan därför skilja sig från den som gäller när lånet betalas ut.
  • Kalkylräntan bör bli din buffert. Banken utgår från en ränta på runt 6 procent när de beräknar om du ska beviljas lån eller inte. Om du sparar mellanskillnaden mellan den kalkylerade räntan och den ränta du faktiskt betalar varje månad vänjer du dig vid högre utgifter, och har en buffert om högre räntor blir ett faktum.
  • Lagom är bäst. Bara för att du kan låna en viss summa innebär det inte att du måste. Ett lägre lån än det du får i lånelöfte kan också innebära att du kommer undan med ett lägre amorteringskrav.

När du tydliggjort för dig själv vad du har råd med kan du sedan känna dig trygg i att du har de ekonomiska musklerna som krävs för att klara av dina boendekostnader i såväl goda som dåliga tider. Således undviker du en och annan otrevlig överraskning och kan lägga ditt bud utan oro för att det blir övermäktigt.

Du undrar säkert hur det gick för mig med mitt köp? Tröjan blev det en retur på, men lägenheten är jag nöjd med. Och tur är väl det, för jag hade ingen ångerrätt.

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund