Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Checklista: 5 tips för dig som längtar efter en ny karriär

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan du byter karriär.

 

  1. Lägg upp en tydlig strategi och målsättning

    Det är aldrig för tidigt eller för sent att göra det du drömmer om. Men det är viktigt att du tänker igenom allt och lägger upp en strategisk plan för ditt nya karriärmål. Gör en självinventering och låt dina ambitioner vara det som driver dig. Reflektera över dina intressen och vad som gör dig lycklig. Vilka ambitioner har du, vilken typ av jobb vill du ha, var vill du bo och hur vill du att din vardag ska se ut? Jämför dig inte med andra – utgå alltid från dig själv. Och låt inte din ålder stå i vägen, det är bara en siffra. Svaren blir utgångspunkt i ditt strategiska karriärarbete.

    Sätt upp delmål och planera för hur du ska nå dem. Till exempel: ”Inom tre månader ska jag hitta en vidareutbildning som jag vill gå och inom sex månader ska jag ha påbörjat den och gått ner till deltid.”
    Starta eget – vi hjälper dig hela vägen upp

     

  2. Vässa ditt CV

    Uppdatera ditt CV och din Linkedin-profil och fundera på hur du kan sticka ut ur mängden. Lyft de kunskaper som du kan ha nytta av både i din nya och i din gamla bransch, till exempel ledarskap eller kommunikation. Se upp med branschspecifik jargong så att du inte låser in dig i din gamla karriär, och lyft tydligt upp erfarenheter och kunskaper som kan vara till nytta i din nya karriär.

  3. Se över om din ekonomi håller för ett karriärbyte

    Det kan vara svårt att säga upp sig om man inte har ett nytt jobb eller en stor buffert sparad. Under förutsättning att man inte mår väldigt dåligt på sin nuvarande arbetsplats, lönar det sig i de flesta fall att jobba kvar och samtidigt starta eget eller vidareutbilda sig på kvällar och helger. Men om du vill satsa helhjärtat rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner. Om du har en buffert kan du praktisera några månader och på så vis skaffa erfarenhet inom din nya bransch.

    Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi – då vet du hur mycket som går åt varje månad.
    Börja spara till en buffert
    Räkna ut hur mycket din deltid påverkar pensionen

  4. Gör research, nätverka, praktisera och ta hjälp av andra

    Investera tid (och ibland även pengar) i dig själv och gör en grundlig research om yrket och hur jobbmarknaden ser ut. Jämför siffror, men titta inte bara på lönen, utan även på tjänstepensionslösningar och förmåner som semester, flexibla arbetstider och friskvårdsbidrag. Det kanske är värt att gå ner i lön om jobbet gör dig lyckligare och det finns andra förmåner.

    En karriärcoach kan hjälpa dig att strukturerat lägga upp en plan för ditt nästa steg och ta reda på vilken utbildning och praktik du behöver. De har specialistkunskaper om människan i arbetslivet och är experter på att ställa relevanta frågor som får dig att tänka till. Du kan få hjälp med allt från att sortera röriga tankar till direkt peptalk inför intervjuer och handfasta tips.

    Prata med människor som har den karriär du är intresserad av. Om du till exempel vill bli inredningsarkitekt intervjua gärna andra arkitekter om deras jobb. Vad gör de egentligen och hur får man jobb? Använd också ditt befintliga kontaktnät och bredda det. Kontakterna behöver nödvändigtvis inte arbeta i din nya bransch, men de kanske känner någon som jobbar där.

    Om du har sparat till en buffert kan du börja praktisera i några månader och på så vis skaffa erfarenhet inom din nya bransch.

  5. Att tänka på innan du säger upp dig 

    Att byta karriär eller starta företag är ett stort steg – särskilt när man har varit anställd. Du har inte längre samma skydd eller trygghet om något händer. Därför är det viktigt att du har stöd runt omkring dig som tycker att det är en bra idé. Om du lever tillsammans med någon kommer den personen oundvikligen att påverkas. Involvera din partner och familj. Var öppen med allt och berätta om dina dagar och problem. Be om stöd, råd och hjälp under resan.

    Och tänk på att göra ett snyggt avslut på din nuvarande arbetsplats. Dina nuvarande kollegor kanske blir dina framtida kunder.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.