Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Dela rättvist på utgifterna – gör en budget

Ju mer överens ni är om er gemensamma ekonomi och era egna privat­ekonomier, desto mindre är risken för konflikter om pengar. Med en jämställd ekonomi skapar ni bättre förutsättningar för varandra att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.

Fördela utgifterna rättvist

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi. Men eftersom mycket blir gemensamt, till exempel hyra, mat och försäkringar, är det värt att diskutera hur era ekonomiska förutsättningar och prioriteringar ser ut. Vad sparar ni in på och vad är ni villiga att lägga lite extra på? Tjänar en av er mer och hur ska ni fördela utgifterna?

Tänk på att dela rättvist på hushållsutgifterna så att inte en står för merparten av maten och hushållskostnaderna och den andre köper bilen och andra kapitalvaror. Tänk så här: vid en eventuell separation är maten uppäten, men bilen är kvar och tillhör då den som köpt den.

Tänk på att dela rättvist på hushållsutgifterna så att inte en står för merparten av maten och hushållskostnaderna och den andre köper bilen och andra kapitalvaror.

Gör en sambobudget

Det finns inget rätt eller fel hur man ska fördela hushållskostnaderna, men en del använder sig av en procentregel. Den innebär att ni betalar lika mycket i procent av er lön. Om en av er tjänar 20 procent mer bör den stå för 20 procent mer av de gemensamma utgifterna. Andra tillämpar principen att man ska ha lika mycket kvar när de gemensamma kostnaderna är betalda och några startar en helt gemensam ekonomi. Det viktigaste är att ni diskuterar ekonomin innan ni flyttar ihop för att undvika bråk om pengar längre fram. Tänk också på att ge varandra möjlighet att bygga upp ett buffertsparande och ett långsiktigt sparande vid sidan av den gemensamma ekonomin.

Som sambo är det också extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.

Starta ett gemensamt sparande

När ni flyttar ihop får ni lite mer pengar att röra er med eftersom ni nu är två som kan dela på de gemensamma kostnaderna. Då kan det vara en god idé att se över sparandet till både oförutsedda utgifter och framtida sparmål. Ni kanske vill resa under semestern, börja planera bröllop eller köpa en större bostad lite längre fram. Att flytta ihop kan bli en utmärkt start på en långsiktigt sund privatekonomi. Öppna varsitt sparkonto*, fondkonto* eller ISK* och starta ett månadssparande. Döp till exempel kontot till ”semester” eller ”bröllop” – då blir det mentalt svårare att använda pengarna till något annat. Många sambor tycker det är bra att ha gemensamt konto för hushållsutgifter men väljer att ha sparandet på egna konton. Om man separerar blir det enklare att var och en står själva på sitt sparande.
Öppna sparkonto eller depå och börja spara

*Kontona omfattas av insättningsgarantin och investerarskyddet.
Läs mer om insättningsgarantin

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Att flytta ihop

Att flytta ihop ger dig och din partner både mer tid tillsammans och pengar att röra er med. Men innan du gör en adress­­ändring kan det vara bra att prata igenom hur ni tänker kring ekonomin. Och hur funkar sambo­­lagen? Behöver ni ändra era uppgifter om folk­bok­­föring hos Skatte­­verket när ni flyttar?

Man och kvinna som tittar på varandra.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.