Finansinspektionen har inte infört några generella undantag från amorteringskraven och därför gäller samma amorteringsregler som tidigare.
Om du har mindre än 50 % belåningsgrad kan du välja om du vill amortera eller inte. Om du har högre belåning kan du under särskilda omständigheter ansöka om tillfällig amorteringsfrihet. Det kan till exempel handla om inkomstbortfall till följd av sjukdom, arbetslöshet eller liknande. I vissa fall kan vi bevilja amorteringsfrihet på grund av att hushållets utgifter har ökat så kraftigt att de ekonomiska marginalerna har krympt markant. Vi gör alltid en helhetsbedömning och det är de ekonomiska marginalerna som avgör, inte höjda kostnader i sig.
Höjd ränta och ökade bolånekostnader är inte ett skäl för amorteringsfrihet. För att räknas som skäl för amorteringsfrihet måste omständigheterna ha inträffat efter att du tog lånet. Det måste också handla om händelser som inte var troliga och som du inte hade kunnat förutse när du tog lånet. Du kan inte beviljas amorteringsfrihet utifrån kostnader som vi bedömer som frivilliga.
Om det har gått fem år sedan du tog ditt lån eller höjde ditt bolån kan du göra en ny värdering och få ett nytt amorteringsgrundande värde. Har bostadens värde ökat kan du ha möjlighet att sänka amorteringen
Läs mer om amorteringsfritt bolån
Läs mer om amortering