Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Boränteråd april: Nytt räntelandskap väntar när Riksbanken sänkt färdigt

­‏1 april 2025

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid senaste räntebeskedet och stänger därmed dörren för ytterligare sänkningar under våren. Bakslag i inflationen och tveksamma konjunktursignaler lyfts som främsta anledning till beslutet. Det mesta talar för att vi nu står vid räntebotten och istället väntar ett nytt räntelandskap med ovanligt hög osäkerhet för svenska bolåntagare.

Det var ingen direkt kioskvältare när Riksbanken meddelade att styrräntan lämnades oförändrad i mars och samtidigt signalerade att styrräntan kommer att hållas på 2,25 procent även framöver. Anledningen bakom beslutet motiverades främst av den senaste tidens blandade inflations- och konjunkturutsikter. Inflationen har under de senaste månaderna uppvisat en del bakslag vilket till största delen kan förklaras av att matpriserna stigit mer än väntat. Dessutom gör den globala handelskonflikten inflationsläget än mer osäkert vilket stärkte Riksbankens beslut. 

Styrräntan befinner sig nu på eller nära en så kallad neutral nivå som varken gasar eller bromsar ekonomin, vilket innebär att vi nu befinner oss nära den nya normala räntemiljön.

Den lågräntemiljö som rådde före inflationskrisen 2022/2023 tillhör det förflutna. Med det sagt betonar Riksbanken det faktum att de följer utvecklingen noga och kommer att agera om inflations- och konjunkturutsikterna kräver det. Alltså utesluts varken höjningar eller sänkningar framöver. Hushåll och bolåntagare bör dock räkna med att räntebotten med största sannolikhet är nådd och att vi står inför en period av oförändrad styrränta.

Hittills under Riksbankens räntesänkningscykel har de flesta bankerna sänkt den rörliga tremånadersräntan med motsvarande storlek i samband med beskedet. I det här fallet när styrräntan lämnas oförändrad uteblir därmed också ytterligare sänkningar av bankernas rörliga bolåneräntor. Tolkningen för bolåntagare bör vara att även den genomsnittliga rörliga tremånadersräntan har bottnat, runt 3 procent. Istället har vi under de senaste månaderna sett försiktiga uppgångar av längre bundna bolåneräntor. Främst har denna utveckling drivits av annonserade stora försvarssatsningar i Tyskland och Sverige men också av en förväntansbild om högre tillväxt framöver vilket tenderar att innebära högre inflation och högre ränteläge. Sammantaget har det fått långa marknadsräntor att stiga vilket är ett annat sätt att säga att bankernas långsiktiga upplåningskostnad stigit. Det har fått de flesta banker att höja bundna bolåneräntor (i synnerhet 5–10 år).

Detta nya räntelandskap innebär en period av oförändrad rörlig bolåneränta och försiktigt stigande bundna bolåneräntor. Den globala osäkerheten är dock, precis som Riksbanken lyfter, rekordhög vilket innebär att bolåntagare bör noga se över sina bolån och fundera på vilken räntestrategi som bäst passar ens egna ekonomiska förutsättningar och preferenser. Faktum är att ingen med säkerhet vet vad som kommer hända med ränteläget, inte ens Riksbankschefen Erik Thedéen. Ekonomer gör prognoser över framtiden givet den information som finns tillgänglig. I en tid där tullutspel varvas med försvarsutspel samtidigt som konjunkturutsikterna varierar kraftigt mellan länder finns drivkrafter för både högre och lägre inflation, vilket kan kräva både högre och lägre ränteläge framöver.

Hur bör då bolåntagare agera i detta nya och osäkra räntelandskap? I skrivande stund har gapet mellan exempelvis en genomsnittlig 2-årig bunden bolåneränta och 5-årig bunden ränta stigit och närmar sig nu mer normala förhållanden. Dessutom har den långsiktiga osäkerheten till viss del redan prisats in i de längre löptiderna medan kortare bindningstider ännu inte haft samma uppgång. Det innebär att kostnaden att gå från rörligt till bundet på 1–3 år fortfarande är relativt låg, sett ur ett historiskt perspektiv. För den som vill bygga upp en trygghet och förutsägbarhet i sina boendekostnader kan med fördel se just dessa bindningstider som en del av en räntestrategi. Det kan dessutom ses som en försäkring i tider av hög global osäkerhet. Ta hjälp av en rådgivare och se vad som passar just din privatekonomiska situation.

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Bolån – allt om bostadslån och boräntor

Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.

Aktuella bolåneräntor

Här kan du se och jämföra våra aktuella bolåneräntor. Kom ihåg att hos oss är din bolåneränta individuell och kan därför bli lägre än vår ordinarie ränta.

Vanliga frågor om bolån

Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Kvinna står vid ett skrivbord framför ett fönster
Upp Upp