Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så väljer du boränta och binder räntan

Har du redan ett bolån hos oss med rörlig ränta och vill binda den? Eller vill du kanske dela upp lånen på olika bindningstider? Ring oss så hjälper vi dig

Kontakta oss

När du ska låna pengar till din bostad kan du välja att ha ett stort lån eller dela upp beloppet i mindre lån med olika bindningstider. Här reder vi ut begreppen, guidar kring olika scenarier och ger dig tips på vad som är bra att tänka på när det gäller boränta.

Bunden eller rörlig ränta?

Ta del av vår guide om du ska tänka kring olika bindningstider. Rörlig ränta innebär att räntan rör sig upp och ner fritt (den ändras var tredje månad). Bunden ränta innebär att räntan är fast, det vill säga räntan är på samma nivå under ett antal år. Du kan välja att binda räntan på 1, 2, 3, 5, 7 och 10 år.

Allt bundet

  • Bunden ränta passar dig som vill veta hur mycket du ska betala varje månad. Du har samma ränta under hela bindningstiden oavsett vad som händer på marknaden.

Tänk på att det kan kosta pengar om du behöver lösa ett bundet lån i förtid.

Både bundet och rörligt

  • Genom att binda en del av lånet kan du dämpa effekten om räntan skulle stiga kraftigt, samtidigt som du kan ta del av en eventuell ränteminskning.

Allt rörligt

  • Rörlig ränta passar dig som vill att räntan följer marknaden. Tänk på att din ekonomi behöver tåla om räntan skulle stiga under en period.

De senaste åren har rörlig ränta varit mest fördelaktigt, men det behöver inte vara så framöver.

Räkna på olika bindningstider

Använd vår kalkyl för att jämföra hur räntekostnaden påverkas om du väljer bundet, rörligt eller en mix av bundet och rörligt bolån. Kalkylen tar med ränteavdrag och du kan se hur en ränteändring skulle påverka din ekonomi. 

Kalkyl för olika bindningstider

Om livet förändras

Innan du väljer bindningstid kan det vara bra att fundera på vad som händer med din ekonomi om du till exempel blir sjuk, arbetslös eller föräldraledig.

Vad händer om jag blir sjuk

Om din inkomst minskar under en period, till exempel om du blir sjuk eller föräldraledig, kan det vara klokt att binda hela eller delar av bolånet för att få större kontroll över kostnaderna.

Om du ska bo kvar längre

Om du vet att du kommer att bo kvar länge kan det löna sig att välja en lång bindningstid. Men tänk på att det kan kosta pengar om du behöver lösa ett bundet lån i förtid.

Varför ska jag dela upp mitt lån?

Genom att dela upp ditt lån i flera mindre lån man olika bindningstider blir din ekonomi mindre sårbar om boräntorna stiger.

 

Hur mycket får jag låna till bostaden?

Här kan du ansöka om lånelöfte och testa vår bolånekalkyl där du ser hur mycket du kan låna.

Boränterådet

SEB:s privatekonom Américo Fernández bevakar omvärlden utifrån privatpersonens perspektiv och förklarar, kommenterar och ger råd i privatekonomiska frågor.

Var i livet är du?

Sluta jobba

Hur funkar premiepensionen? Och vad är skillnaden mellan tjänstepension och avtalspension? Vi ser till att du skapar rätt förutsättningar för ditt pensionssparande.

Båt åker genom fjord med höga berg runt omkring.

Bilda familj

Att skaffa barn och bli förälder kan vara en av de allra största händelserna i livet. Det är mycket att tänka på och flera praktiska saker att lösa. Allt från att leta barnvagnar till att hitta rätt barnförsäkring.

Litet barn springer leende i ett rum med flyttlådor.

Hantera sjukdom

Vem som helst kan råka illa ut. Vi hjälper dig att planera för det oplanerade – en längre tids sjukskrivning. Allt från vilken ersättning du får från Försäkringskassan till hur viktigt det är med rätt vård av anhörig.

Man med mobil i handen tittar allvarligt iväg.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vi svarar på dina frågor kring bolån alla vardagar 8–18.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen innan du legitimerar dig.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.