Hämta hem investeringen på 15 år
Det tar i snitt 15 år att betala av investeringen på solceller genom elen som produceras. Då solcellspaneler har en livslängd på cirka 30 år så får du gratis egenproducerad el i 15 år.
Ett effektivt sätt att sänka din energikostnad är att börja producera egen energi med solceller eller en värmepump. Däremot kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst för just din bostad. Med den här guiden vill vi göra det lättare för dig att ta reda på vilken lösning som passar dig.
Till att börja med innebär en investering i förnybara energikällor en stor kostnad på kort sikt. Däremot är det en lönsam affär på lång sikt. Elen som skapas är gratis vilket innebär att du betalar tillbaka investeringen från den första kilowattimmen du producerar.
Att spara pengar med solceller blir allt vanligare. Det är ett effektivt sätt att producera egen el och dessutom är de lätta att underhålla. Solcellerna monteras på bostadens tak och omvandlar energin från solen till elektricitet. Elen som produceras kan sedan användas direkt i huset.
Utöver själva installationen krävs i princip inget underhåll. Det gör att investeringskostnaden för solcellerna blir förutsägbar och lättare att räkna på. Återbetalningstakten på investeringen påverkas däremot till viss del av de rådande elpriserna på marknaden. Ju högre marknadspriser, desto mer värda blir de kilowattimmar som dina solcellspaneler producerar och investeringen betalar sig snabbare.
Den el du producerar, men inte själv använder, kan du sälja vidare. Enligt Vattenfall kan en normalstor villa sälja el för flera tusen kronor varje år, vilket också snabbar på avbetalningen på din investering.
Priset för solceller varierar utifrån hur stor anläggning du installerar. Snittpriset för en solcellsanläggning från Vattenfall är ungefär 160 000 kronor, vilket är en kostnad som du kan minska genom att använda ROT-avdraget. Läs mer om solcellslån för finansiering av solceller.
Det tar i snitt 15 år att betala av investeringen på solceller genom elen som produceras. Då solcellspaneler har en livslängd på cirka 30 år så får du gratis egenproducerad el i 15 år.
Precis som solcellerna så producerar även värmepumpen förnybar energi som betalar sig i längden. Energin utvinns från luften eller berggrunden och görs sedan om till värme i huset.
Beroende på förutsättningarna för ditt hus och din omgivning kan du sänka dina värmekostnader med upp till 80 procent. Då den klart största majoriteten av husets energi går åt till uppvärmning kan det innebära många tusenlappar varje månad.
Vilken typ av värmepump du väljer avgör också hur stor din framtida besparing blir. Dels för att kostnaden varierar mellan modellerna, dels för att energiproduktionen skiljer dem åt. Exempelvis är en luft-vattenvärmepump lite billigare men producerar inte lika mycket energi medan en bergvärmepump kan producera mer energi men för en större investeringskostnad. Läs mer hur du väljer rätt värmepump.
Priset för en värmepump varierar beroende på flera faktorer så som hur stort ditt hus är, vilken modell du väljer och vad det finns för miljömässiga förutsättningar där du bor. Prisexemplen nedan visar ungefär vad det kan kosta, från en liten till en stor villa, för luft-vattenvärmepump och bergvärmepump. Även för värmepumpar kan du utnyttja ROT-avdraget för en del av installationskostnaden.
Typ av pump | Installationspris | Besparing per år |
Luft-vattenvärmepump | 110 000 – 150 000 kronor | 12 000 – 37 000 kWh |
Bergvärmepump | 150 000 – 250 000 kronor | 15 000 – 41 000 kWh |
Från och med den 3 juli 2023 kan den som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan ges till materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, till exempel att installera en värmepump eller ansluta till fjärrvärme. Det är också möjligt att få bidrag för åtgärder på klimatskärmen, det vill säga husets skal, för att minska energiförlusten.
Läs mer och ansök om bidraget för energieffektivisering i småhus (Boverket)
Vi bjuder på extra förmånligt solcellslån och installationsrabatt hos E.ON och Vattenfall.
Förmånligt bolån eller privatlån och servicepaket hos vår partner Enwell.
Finansiera din energirenovering med ett extra förmånligt lån.