Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara energi hemma – sänk dina elkostnader

Det finns många enkla sätt att spara energi på hemma. Flera av dem är dessutom helt gratis. Spara el med smartare energi­användning – utan att minska komforten. Här får du tips om hur du på ett effektivt sätt kan minska din energi­förbrukning och göra ditt hem klimat­smart.

Tips på 40 sekunder hur du kan göra ditt hem mer klimatsmart.

En stor del av vår energi­­förbrukning beror på våra beteenden. Ändrade vanor i vardagen kan spara stora mängder energi med små insatser. Det behöver inte betyda drastiska förändringar utan snarare en optimering av din energi­användning. Tillsammans med vår samarbets­partner Vattenfall har vi tagit fram en lista med enkla saker du kan göra för att spara energi hemma. Exemplen är baserade på ett genom­snittligt småhus. Besparingarna kan därför variera beroende på vilka förutsättningar du har.

Temperatur

Åtgärder för att spara energi Besparing per år
Sänk temperaturen
Genom att optimera värmen i huset kan man spara mycket energi. Förråd, garage och andra rum som inte används frekvent behöver inte ha samma temperatur som resten av huset. För varje grad du sänker temperaturen minskas energiförbrukningen med 5 procent.
1500 kWh
Dra ner persiennerna
Mycket av värmen försvinner genom våra fönster. På vinterhalvåret kan du därför spara energi genom att dra ner persiennerna kvällstid. Ett enkelt sätt att minska utsläppet av värme.
350 kWh

Täta fönstren
Gamla tätningslister i fönstren gör att värmen försvinner ut lättare. Spara energi genom att byta ut tätningslisterna så att ingen värme försvinner i onödan.

800 kWh
Placera möblerna rätt
Möbler som står för nära element hindrar värme från att sprida sig. Placerar du möblerna en bit ifrån elementen kan värmen fördela sig jämnt i rummet.
500 kWh

 

Vatten

Åtgärder för att spara energi Besparing per år

Duscha smartare
En vanlig dusch förbrukar i snitt 12 liter vatten i minuten. Duschar du exempelvis 5 minuter om dagen istället för 10 minuter blir energi­besparingen 700 kWh per år. Är ni fler i hushållet som vanligtvis duschar längre än 5 minuter kan besparingen därför bli stor.

700 kWh

Smartare dusch
Olika duschmunstycken förbrukar olika mängder vatten. Med en dusch som förbrukar 9 liter vatten i minuten istället för 12 liter kan du spara 25 procent av vattenanvändningen.

175 kWh

Laga droppande kranar
En droppande kran förbrukar mer energi än man kan tro. Lagar du kranen kan du spara upp till 55 liter vatten om dagen. Det motsvarar i sig en dusch per dag.

700 kWh

Fyll tvättmaskinen
Många fyller bara tvättmaskinen till en tredjedel. Med en full tvättmaskin skulle två av tre tvättar kunna undvikas.

120 kWh
Hängtorka tvätten
Tvätt kan torka utan att förbruka någon energi alls. Hängtorkar du tvätten istället för att torktumla den kan du spara hundratals kilowattimmar om året.
400 kWh

 

Hushållsapparater

Åtgärder för att spara energi Besparing per år
Ta hand om kyl och frys
Kyl och frys behöver inte mycket underhåll för att spara energi. Har du rätt temperaturer (+4 i kylen och -18 i frysen), avfrostar när det behövs och dammsuger baksidorna på din kyl och frys så förbrukar de mindre energi.
100 kWh

Byt ut köksfläkten
En köksfläkt som ersätter inomhusluft med utomhusluft riskerar att bli en onödigt stor utgift under vinterhalvåret. Den kalla luften som kommer in behöver mycket energi för att värmas upp. Med en fläkt som inte använder utomhusluften blir användningen mer energieffektiv.

350 kWh

 

För dig som vill spara mer energi

Om du vill göra större insatser för att spara energi kan du installera förnybara energikällor som en solcellsanläggning eller värmepump. Beroende på vilket alternativ du väljer och vilka förutsättningar som finns för din bostad så kan du spara flera tusen kilowattimmar varje år.

Energikällor

Åtgärder för att spara energi Besparing per år

Solceller
Ersätt den köpta elen med energi som du själv producerar. Ett klimatsmart sätt att sänka dina elkostnader. Ju större solcellsanläggning, desto mer el kan du producera.

12 000 – 37 000 kWh

Värmepump
En värmepump konverterar värme från berggrunden eller luften till hemmet. Det gör att du inte behöver köpa lika mycket el för att värma upp huset. Vilken modell du har avgör hur mycket energi du sparar då värmeproduktionen varierar mellan de olika typerna.

15 000 – 41 000 kWh

 

Tips!

Du kan få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. Läs mer på Skatteverkets hemsida om grön teknik om vad som gäller.