Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ny teknik har förändrat vårt sparbeteende

Kvinna läser i en bok och håller en mobiltelefon i handen

Ny teknik, som appar, har gjort det enklare att hålla koll på sin ekonomi. ”Du kan lätt se vad du lägger pengar på och hur ditt sparande växer. Men tekniken har även förändrat vårt beteende. Ett exempel är att du inte längre behöver träffa banken för att hantera dina bankärenden, utan kan köpa fonder medan du väntar på bussen. Tekniken har även lett till att förväntansbilden på oss som bank har förändrats.” Det säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Américo Fernández
Américo Fernández

–  För femton år sedan sågs nog möjligheten att sköta sin ekonomi med hjälp av en telefon som en avlägsen utopi. Men utvecklingen går snabbt framåt och framför allt ungdomar ser det som en självklarhet att kunna göra allt i mobilen. Under pandemin har även allt fler äldre börjat sköta sina bankärenden digitalt eftersom det varit svårare att ses fysiskt, säger Américo.

Spar-appar är ett exempel på teknik som gjort det enklare att hålla koll på sin ekonomi

– Du kan till exempel lätt se vad du lägger pengar på, hur du agerar och få information om när pengarna på kontot brukar ta slut. Tillgången till öppen data har gjort det möjligt att få en överblick över hela sin ekonomi – med information från alla banker – på ett och samma ställe, vilket gör att du får en ännu bättre bild av hur din ekonomi ser ut.

– Tekniken har även lett till ett ändrat beteende, framför allt hos småsparare. Ett exempel är att intresset för investeringar har ökat bland alla åldersgrupper när det blivit enklare att köpa och sälja fonder, säger Américo.

Att börsen gått som tåget under det senaste året är något som fått allt fler att intressera sig för att spara på börsen

– Många delar med sig av sina lyckade affärer i sociala medier, och det finns en rädsla för att vara den enda som inte tar del av uppgången, en typ av FOMO – fear of missing out. De låga räntorna har också bidragit till att det är börsen man måste bege sig till om man vill tjäna pengar på sitt sparande.

Américo berättar att det finns en stor digital mognad i Sverige, och att många därför förväntar sig att kunna hantera sin ekonomi med hjälp av mobilen.

– Mat, kläder och resor inhandlas med hjälp av mobilen och en stor del av kommunikationen med vänner sker via appar, så framför allt ungdomar tar det som självklart att även kunna sköta sina bankärenden på samma sätt, dygnet runt. Det har lett till att förväntansbilden på banken har förändrats – allt ska vara enkelt och tillgängligt.

I september förra året blev det möjligt för SEB:s kunder att köpa och sälja fonder i bankens privattapp, och i maj 2021 tillkom även funktionen med aktiehandel

John Erlandsson
John Erlandsson

– Ju fler funktioner vi har kunnat lägga till – som olika filter och översikt – desto fler användare har valt att sköta sina ärenden i appen, säger John Erlandsson, affärsansvarig för sparprodukter på SEB.

– Vår idé är att snabbt få ut nya funktioner för att sedan jobba vidare med att förfina och optimera tjänsten när vi ser hur den tas emot.

John berättar att många är intresserade av filterfunktionen, för att se hur olika fonder eller bolag presterat, vilka som är billigast eller som rekommenderas av SEB.

–  Under september fick våra kunder även tillgång till aktieinspiration och rekommendationer på drygt 280 bolag i appen, vilket kommer ge våra kunder tillgång till den kunskap och expertis som finns inom SEB inom sparande och placeringar. Runt årsskiftet kommer vi även att ha strömmande aktiekurser, vilket innebär att kunderna får tillgång till realtidsuppdaterade aktiekurser på Nasdaq i Sverige, Danmark och Finland, säger John.

 

 

 

 

Customer service