Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Förbered din ekonomi inför semestern

Två personer sitter på en klippa vid vattnet.

Sommaren är här och många av oss har snart semester. Men kom ihåg att förbereda både dig och din ekonomi inför resan. Då minskar risken för överraskningar – både under de lata dagarna i solstolen och när du kommer hem. Här är checklistan som hjälper dig.

Inför resan

 • Gör en semesterbudget

  Det är inte alltid lätt att uppskatta hur mycket en semester i slutändan kommer att kosta. För att slippa otrevliga överraskningar är ett bra tips att ”göra resan i förväg” och tänka igenom vad kostnaden blir dag för dag. Det ger dig bättre koll och minskar risken för impuls-slösande.
 • Planera betalningar av dina räkningar i förväg eller lägg in och betala via autogiro.

  Då slipper du att tänka på det under semestern.
 • Packa ner digipassen.

  Då kan du ringa Telefonbanken på 0771-365 365 (från utlandet +46 771 365 365). Där får du personlig service dygnet runt, alla dagar.
 • Ladda ner SEB:s bankapp och mobilt BankID

  Då har du alltid banken nära till hands. I bankappen kan du bland annat göra överföringar, ha koll på saldot och signera betalningar med mobilt BankID. Men du kan också se dina lån, dina kortfakturor, ditt fondsparande, med mera.
 • Kom ihåg kontanterna

  Ta med lite kontanter så du klarar några dagar på resmålet. Utanför Europa kan det vara bra att komplettera den lokala valutan med amerikanska dollar. Växla inte för mycket kontanter, använd istället kortet eller ta ut kontanter på resmålet. Undantaget är Grekland där det kan vara problem att ta ut kontanter på grund av det oroliga ekonomiska läget. Betal- och kreditkort ska visserligen fungera men riktigt säker kan man inte vara och det är dessutom mycket vanligare än t.ex. i Sverige att köpställen, restauranger m.m. inte tar kort. Det kan därför vara klokt att ta med kontanter så du klarar hela resan men tänk då också extra mycket på säkerheten. Ha gärna pengarna nära kroppen i stället för i t.ex. en handväska och dela upp reskassan emellan er så att inte en går och bär på allt.

Under resan

 • Ha inte hela reskassan på ditt Visa-kort

  Flytta istället successivt över pengar via internet eller mobil- appen till det konto som är knutet till kortet.
 • Ha gärna med dig två kort på resan, till exempel MasterCard och Visa

  Det är skönt om du skulle bli av med det ena. Med SEB:s MasterCard får du dessutom alltid en faktura som du kan kontrollera innan du betalar.
 • Välj att betala i lokal valuta

  Välj alltid att betala i lokal valuta istället för i svenska kronor. I de allra flesta fall får du en bättre kurs om du väljer att debiteras i landets lokala valuta.
 • Förvara inte allt på samma ställe

  Tänk på var du lägger dina kort och pengar. Ha aldrig allt på samma ställe – och inte tillsammans med din PIN-kod.
 • Memorera koden

  Försök att lägga din PIN-kod på minnet. Utomlands kan du bara använda kortet ihop med koden.
 • Spara alla kvitton

  Det gör det lättare att kontrollera dina köp i efterhand.
 • Spara viktiga nummer

  Ta med spärrnummer till ditt kontokort. Försvinner ditt kort, ring och spärra det så fort du kan. Lägg in +46 8 14 72 00, spärrnummer för Bankkort Visa och SEB:s MasterCard, i din mobil.

Korterbjudanden

Har du något av SEB:s kort? Då kan du ta del av våra erbjudanden.
SEB Debit och SEB Commercial debit
SEB:s MasterCard

Mobilt BankID och vår app

Ladda ner Mobilt BankID och vår app

Customer service