Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så använder du kortet utomlands

En kvinna som betalar i ett fik-

I sommar bär det av utomlands för många svenskar och då dyker det ofta upp frågor om hur man ska betala – kontanter eller kort och vilken valuta ska man betala i? Här är våra bästa tips på hur du gör shoppingen både billigare och säkrare.

Vissa föredrar fortfarande att betala med kontanter under utlandssemestern. Det är dock på gott och ont.

Rekommendationen är att man ska använda sitt kort. Det är säkrare och tryggare att betala med kort eftersom du kan spärra det och därmed förlorar du inte pengarna om du skulle tappa eller bli bestulen på kortet. Säkerheten är det främsta argumentet.

Kort har också försäkringsfördelar, ifall du använder det för att betala minst 75 procent av resan. Ofta ingår då avbeställningsskydd om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall före avresan, samt ersättning om du eller ditt bagage blir försenat på utresan. Försäkringsskyddet varierar mellan olika kort och det är därför viktigt att ta reda på vilken skydd som gäller just för ditt kort.

De försäkringar som man får när man betalar med kortet är vanligen kompletterande reseförsäkringar. Man ska naturligtvis även ha en bra reseförsäkring vilket många har via sin hemförsäkring. Det är viktigt att man ser över hela sitt reseförsäkringsskydd innan man ger sig iväg.

Att ha minst två olika kort med sig på resan är ytterligare en rekommendation. Det är en extra trygghet om något skulle hända och du förlorar det ena kortet.

Betalkort är dock inte alltid ett alternativ och användandet skiljer sig så klart mellan olika resmål. Ibland är det bara kontanter som gäller.

Vilken valuta?

En vanlig fråga är vilken valuta man ska välja att betala i vid ett kortköp utomlands.

Vår rekommendation är att man väljer lokal valuta eftersom man oftast får en sämre kurs när man väljer att betala kortköp utomlands i svenska kronor.

Tänk på detta när du reser

  • Ta med kontanthandkassa i lokal valuta som räcker till minst taxiresan till hotellet eller den första matbiten.
  • Åker ni i grupp kan det vara smart att låsa in ett kort på hotellet. Ifall någon blir av med sitt kort finns det då ett extra kvar.
  • Välj lokal valuta när du betalar med kort, då får du oftast den bästa kursen.