Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

En sparresa genom livet

En kvinna och två barn leker på en brygga.

Det finns många anledningar att spara – för att känna sig tryggare i vardagen, för att ge barnen en bra start på vuxenlivet eller för att ha råd med lite guldkant på tillvaron som pensionär. Tricket är att inte låta det stanna vid en tanke då det faktiskt är enkelt att komma igång. 

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Ett bra första sparmål är att bygga upp en buffert. Det är trots allt skönt att ha lite extra pengar undansatta om din älskade cykel blir stulen eller om tvättmaskinen drar sin sista suck precis när tvättkorgen håller på att svämma över.

Det enklaste sättet att börja buffertspara är starta en automatisk, månatlig överföring till ett sparkonto. Hur stor en sådan överföring bör vara varierar. Utgå från din egen situation och kom ihåg att även en liten summa varje månad blir större över tid, liksom din ekonomiska trygghet.

Växla upp och bli en sparentusiast

När du har kommit till en punkt där din buffert motsvarar ungefär två månadslöner kan det vara dags att växla upp. Förhoppningsvis har du nu också fått blodad tand och är på väg att bli en riktig sparentusiast.

På sikt kanske du vill få råd med flygbiljetten till New York, den där supermoderna elbilen eller ett hus med trädgård. Oavsett vad du eftersträvar kan ett månadssparande i fonder vara en lämplig sparform när dina mål ligger lite längre fram i tiden. Genom att spara i fonder ger du pengarna möjlighet att växa, också i tider när räntan är låg.

Framtiden kommer lastad med pension och vuxna barn

Med en buffert och ett fondsparande på plats har du tagit dig långt på din sparresa och blivit ganska så världsvan. Samtidigt gör sjunkande pensionsnivåer och det faktum att vi lever allt längre att det också har blivit viktigt att ha ett privat pensionssparande. Ett privat pensionssparande ökar chansen för att kunna klara sig bra ekonomiskt på ålderns höst och att rent av ha råd att unna sig det där lilla extra.

Även barn och barnbarn kommer att bli vuxna en dag och med ett barnsparande kan du ge dem lite välkommet startkapital när de ska börja studera, ta körkort eller köpa en första bostad. Hur länge pengarna ska sparas har betydelse när du ska välja sparform.

Vilka sparanden är aktuella för dig?

Det finns som sagt många anledningar att spara. Sparandet kan se olika ut beroende på livssituation och syfte och det viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du sparar. Så vilka sparanden är aktuella för dig?
Läs mer om hur du kan börja spara

Customer service