Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Indexfonder

Indexfonder är ett alternativ för dig som vill ha en placering som följer börsen.

Index är ett genomsnitt av hur aktierna på en börs utvecklas och är det man refererar till när man talar om att börsen stiger eller sjunker. Indexfonderna placerar så nära index som möjligt vilket betyder att de går som börsen – minus avdrag för kostnader. Detta gör indexfonder till ett enkelt sätt att till låg kostnad placera på en aktiemarknad.

Tar ingen hänsyn till enstaka bolag

Indexfonder passar dig som vet vilken marknad du vill placera på, följer upp dina placeringar löpande och vill placera till så låg kostnad som möjligt. Nackdelen kan vara att de placerar i alla bolag på börsen och därmed inte tar hänsyn till exempelvis hållbarhetsfrågor, om något bolag brottas med stora problem eller är orimligt högt värderat.
I aktivt förvaltade fonder sköts placeringarna av en eller flera förvaltare som arbetar aktivt med att försöka hitta en bra kombination av aktier, en bra portfölj, där målsättningen är att gå bättre än börsen, bättre än index. SEB är idag Nordens största kapitalförvaltare med stora resurser inom analys av marknader och förvaltning av fonder och vi har tagit emot flera utmärkelser för vårt arbete.

Hitta rätt i fondlistan

I vår fondlista kan du hitta de fonder du är intresserad av genom de olika kategorierna. Överst hittar du våra lösningsprodukter med en bredare placeringsinriktning och god riskspridning. Indexfonder hittar du som en separat kategori under aktiefonder och våra generella rekommendationer under rubriken Rekommendationer.
Till fondlistan

Customer service