Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Orange kuvertet

I morse hittade jag det orange kuvertet igen. Det låg inklämt i postlådan mellan några räkningar och blandad reklam. Då ska man väl få dåligt samvete igen. Man borde ju kanske göra något åt det och engagera sig i siffrorna. Men det är ju så svårt. Eller är det inte det?

Jag sitter på ett litet café med en av mina bästa vänner, Björn, och vi sörplar på varsin kopp kaffe med tillhörande wienerbröd där det senare i varje fall för mig är något jag inte borde tugga i mig. Ovannämnda ord är hans, men jag känner igen mig väl. Livet är ju fyllt av ständiga val och när det dimper ner ett stort färgglatt kuvert med mängder av siffror och med ett innehåll som kanske för många handlar om något som ligger längre fram i tiden, pensionen, så blir det lätt att man lägger det åt sidan. Jag tittar på det sen. För många slutar det med att det hamnar i återvinningen för papper.

Jag tar en onödigt stor tugga på wienerbrödet och tittar på Björn.

- Jag tycker du ska se orange kuvertet som en vän, inleder jag. Det hjälper dig att få en förståelse för hur din ekonomi kommer att se ut efter arbetslivet och ger dig möjligheter att kunna påverka det.

Björn tittar på mig med en brödsmula i mungipan.

- Jag vet, men det här är bara en av de saker som jag kan behöva ta beslut om och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det.

Dags att släppa kaffekoppen, plocka fram anteckningsblock och färgglada pennor. Jag tar fram en röd, gul och blå penna. Nu är min mission att hjälpa Björn. 

- Din pension kommer att trilla in från i huvudsak tre möjliga håll, börjar jag förklara. Först har du den allmänna pensionen, den som alla som bor och tjänar pengar i Sverige får. Det är den röda delen. Den allmänna pensionen grundas på dina inkomster, till exempel lön eller föräldrapenning Sen får de allra flesta en pension från sin arbetsgivare, så kallad tjänstepension. Det är den gula delen. Den varierar beroende på var du arbetar någonstans – i statlig, kommunal eller privat tjänst. På toppen av det så kanske du har ett eget pensionssparande. Det är den blå delen.

Björn tittar på min teckning och trots att jag inte har några konstnärliga egenskaper att skryta med så är han med.

- Men, säger han. Jag är ju egen företagare. Var kommer den pensionen in någonstans?

- Ja, om du genom ditt företag sparar till din pension så landar det i den gula delen. Har du anställda så kan du göra samma sak för dom och det är en god idé, förklarar jag. Ok, men nu tillbaka till det orange kuvertet. Det visar hur den röda delen, det vill säga hur den allmänna pensionen ser ut för din del. 

Björn sticker ned en av händerna i sin portfölj och fiskar upp – just det, det orange kuvertet. Han sprätter upp det och vi lägger upp innehållet på bordet framför oss. Han tittar menade på mig och jag förstår att han vill att jag ska förklara materialet.

- Här hittar du prognoser på hur din allmänna pension kan bli givet olika förutsättningar som tänkt pensionsålder, löneutveckling etc, säger jag. En del av detta som kallas premiepension är kanske lite extra intressant. För här kan du nämligen själv påverka hur det kapitalet placeras och förvaltas.

Just premiepensionen är ofta den del som kan skapa en viss stress när innehållet i orange kuvertet ska synas. Här kan man välja mellan många olika fonder att placera i och det blir lätt en djungel. Jag känner att Björn behöver lite placeringsstöd.

- En bra utgångspunkt är att för premiepensionen välja en eller flera fonder som har en ganska bred placeringsinriktning, fortsätter jag. Till exempel en som placerar i aktier över hela världen helst med tydlig hållbarhetsprofil. Sen kan man om man vill addera en eller några fonder med lite mer specifik inriktning som teknologi, småbolag eller förnybar energi. Är man lite mer försiktig så välj en fond som har möjlighet att placera i såväl aktier som räntor. Då låter du de som förvaltar sköta balansen i ditt sparande.

Jag berättar också för min vän att två-tre gånger om året loggar jag in på Pensionsmyndighetens hemsida för att stämma av hur det ser ut - Går det bra? Är det något jag kanske ska byta? Här kan man få hjälp av sin bank med förslag. Det tar 5-10 minuter för att få en bild av hur det ser ut, och det kan vara väl använda minuter.

Björn tittar på mig och ler lite försiktigt.

- Ok, jag kommer inte att krama kuvertet men jag lovar att vara snällare mot det, säger han. Jag förstår att det hjälper mig att hålla lite koll på framtiden. Ikväll ska jag och min fru titta på våra siffror och vi kanske ringer dig för lite råd.

Det är dags att lämna caféet och gå tillbaka till våra respektive jobb. Jag tittar efter Björn när han pratande i sin mobil småspringer mot bussen och jag lägger huvudet lite på sned. Vi överöses med information och reklam från alla möjliga håll. Det är klart att vi ibland kan känna att ”jag orkar inte läsa det här”. Men det orange kuvertet är en pusselbit till vår framtid. Förutom att måla upp en tänkbar ekonomisk bild, ger det oss också möjlighet att påverka den. Det gör att den borde komma högt upp i posthögen. En del får kuvertet digitalt. Se till att det inte hamnar i ”oöppnade mail” utan lägg ett klick på det.

Jag tar sikte på min arbetsplats som ligger några hundra meter bort och känner mig glad över att Björns leende ändå visar att han förstod varför det är värt att ägna en stund åt sin framtid via orange kuvertet. Jag undrar förresten om mitt kuvert har kommit idag? I så fall så får jag se ”Sveriges mästerkock” i efterhand för jag ska laga till min framtid och jag hoppas den kommer att smaka gott.   


Räkna på din pension på: Privat pensionssparande – eget sparande till pensionen  

Roger Törnkvist
Placeringsstrateg, Investment Strategy

Roger Törnkvist

Placeringsstrateg, Investment Strategy

Roger Törnkvist