Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Bli en hjälte – ge ett barnsparande i julklapp

En familj som befinner sig utomhus

Körkort, studier och flytta hemifrån. Kostnaderna är stora när barnen tar steget in i vuxenlivet – och många föräldrar vill kunna bidra. Här tipsar SEB:s privatekonom Jens Magnusson om hur du enkelt kommer igång med ett barnsparande – och vad som är viktigast att tänka på.

Handel med aktier innebär alltid en risk. Du kan förlora dina insatta pengar. 

Alla barn önskar sig ett månadssparande i julklapp – åtminstone när de har blivit vuxna. Men hur mycket ska man spara? Och hur gör man det på bästa sätt? Nyligen gjorde SEB en undersökning bland sina kunder där det framkom att 8 av 10 sparade till barnen. Hälften av de som sparade lade undan 600 kronor eller mindre i månaden.

– Hur mycket man kan och vill spara beror på hushållsekonomin och på vilket tidsperspektiv man har. Det viktigaste är att komma igång, även om man börjar med en blygsam summa, säger Jens Magnusson.

Det finns många sätt att spara till barnen. Två bra alternativ är investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Ett investeringssparkonto är en enkel sparform som passar bra för ett långsiktigt sparande. En möjlig nackdel är att om sparandet står i barnets namn blir pengarna automatiskt barnets när det fyller 18 år. Det går förstås att undvika genom att du sparar i ditt eget namn och sedan ger pengarna till barnet när du tycker det är dags.

Med en kapitalförsäkring kan du styra mer och behålla kontrollen över pengarna längre. Du kan undvika att pengarna går till fel saker och du bestämmer när och hur pengarna ska betalas ut. Pengarna kan stå i ditt namn med barnet som förmånstagare.

Jens Magnusson pekar också på att det inte bara är själva pengarna man kan hjälpa barnen med. Lika viktigt är att överföra kunskap och ett sunt ekonomiskt tänkande.

– Lägg det på barnens nivå och börja gärna med veckopeng ganska tidigt. Det finns många fördelar med att redan tidigt i livet få lära sig om sådant som konsumtion, sparande och säker hantering av pengar.
Så pratar du pengar med ditt barn

Välj ett sparande som ger avtryck i framtiden

Allt fler väljer att spara på ett sätt som bidrar till en bättre värld.
– Med en hållbarhetsfond gör ditt sparande ett positivt avtryck i framtiden, både för dina barn och för vår planet.

Spara hållbart

Så mycket kan sparandet bli värt

Beloppen i tabellen är en uppskattning på vad ett fondsparande kan bli värt om fonderna växer med i genomsnitt 5 procent per år. Beloppen är inte en garanti. Vi har inte tagit hänsyn till avgifter, inflation och skatter.

Månadsspara 5 år 10 år 15 år 20 år
200 kr 13 900 kr 31 700 kr 54 400 kr 83 300 kr
400 kr 27 800 kr 63 400 kr 108 800 kr 166 700 kr
800 kr 55 700 kr 126 800 kr 217 500 kr 333 300 kr
1 200 kr 83 500 kr 190 200 kr 326 300 kr 500 000 kr