Hållbart boende
Ett hållbart boende är lika viktigt för ekonomin som miljön. Vi hjälper dig på traven med rådgivning och finansiering för din omställning till ett mer hållbart boende.
Med ditt fondsparande har du goda möjligheter att bidra till en mer hållbar värld. Men hur vet man egentligen hur hållbar en fond är? Vi guidar dig genom hållbarheten i vårt fondutbud och hur vi jobbar hållbart med våra egna fonder. Vi förklarar hållbarhetskategorier och Morningstars globbetyg.
Alla fondbolag med fonder i vårt utbud ska ha skrivit under Principles for Responsible Investments (PRI) – ett initiativ som stöds av FN. Riktlinjerna i PRI ska uppmuntra investerare att integrera hållbarhet för långsiktigt god avkastning och riskhantering. Genom att signera PRI har bolagen lovat att följa sex principer för ansvarsfulla investeringar, bland annat att de tar hänsyn till miljö, sociala frågor och bolagsstyrningsfrågor i sina processer och beslut.
Fondbolagen ska redovisa på vilket sätt de tar hänsyn till detta. Du hittar en fonds hållbarhetsinformation bland dokumenten på dess detaljsida i fondlistan.
I fondlistan hittar du också vårt huvudutbud, alltså kvalitetssäkrade fonder som erbjuder bra fondsparande för olika behov och inriktningar. Merparten av dessa fonder har våra experter analyserat djupare för att säkerställa att de inte investerar i kontroversiella vapen eller i bolag som överskrider gränsvärden för termisk kol. De återkopplar också till bolagen hur de på sikt kan förbättra sin hållbarhetsprofil.
Läs mer om vårt huvudutbud av fonder
Hitta fonder i vårt huvudutbud
För vårt eget fondbolag, SEB Investment Management, är hållbarhet den enskilt största strategiska frågan som påverkar alla långsiktiga investeringar. År 2040 ska hela bolagets förvaltade kapital vara koldioxidneutralt. Arbetet för att uppnå det vilar på tre huvudstrategier:
Läs mer om hur vårt fondbolag arbetar med våra egna fonders hållbarhet (sebgroup.com)
Läs mer om hur vi som bankkoncern arbetar med hållbarhet (eng, sebgroup.com)
Alla europeiska fonder delas in i hållbarhetskategorier. Indelningen är en del av EU:s handlingsplan för hållbar finansiering.
I fondlistan hittar du filter för kategorierna Hållbarhet som mål och Hållbara egenskaper.
Kallas också mörkgröna fonder. Dessa fonders själva syfte och mål är att investera hållbart. Fonderna investerar i bolag som bidrar till hållbarhet, till exempel genom att leverera klimatlösningar som minskar koldioxidutsläppen eller tillhandahåller rent vatten.
Fonder med hållbarhet som mål i fondlistan
Kallas också ljusgröna fonder. Dessa fonder bidrar till hållbarhet utan att hållbarheten är det övergripande syftet med förvaltningen:
Fonder med hållbara egenskaper i fondlistan
De fonder som inte klassas som ljusgröna eller mörkgröna kan ändå förvaltas hållbart. Men fondens inriktning kan innebära att
Den minsta andelen investeringar i en fond som fondbolaget anser är hållbara, den kan vara större i verkligheten. Rapporteringen styrs av EU-regelverket SFDR, där en investering definieras som hållbar om den
Läs mer om EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR)
Enligt EU:s taxonomiförordning ska bolag rapportera hur stor del av deras verksamhet som uppfyller något av sex miljömål:
Siffran som visas på fonder i vår fondlista är den sammanlagda andelen hos alla de bolag som fonden investerar i. Än så länge är andelen oftast låg eller saknas helt. Det beror på att bolagens rapportering är under utveckling, så det saknas ännu data. Med tiden väntas andelen öka och bli mer fullständig.
Nästan alla fonder i vår fondlista har ett globbetyg som analysföretaget Morningstar satt. Du ser betyget på fondlistans hållbarhetsflik och på fondens detaljsida. Betyget sätts i relation till fonder i samma Morningstarkategori. Det visar hållbarhetsrelaterade risker för de företag som fonden placerar i och hur bra företagen är på att hantera riskerna. Hållbarhetsrelaterade risker handlar om skadliga händelser i miljön och samhället, eller misstag i bolagens styrning. Ju fler glober desto lägre hållbarhetsrisk.
Ett hållbart boende är lika viktigt för ekonomin som miljön. Vi hjälper dig på traven med rådgivning och finansiering för din omställning till ett mer hållbart boende.
Hållbara placeringar tar både avkastning och klimatavtryck på stort allvar – samtidigt. När du väljer att placera hållbart betyder det att du sätter dina pengar i arbete för en ljusare framtid, på samma gång som de jobbar för dig. En win win för planeten och för din egen plånbok. Vi guidar dig till ett sparande som vill mer.