Hållbarhet i ditt rådgivningsmöte
Investeringar innebär en risk.
När du träffar oss för att få rådgivning om sparande och investeringar kommer du att få svara på frågor om bland annat din ekonomiska situation, riskvilja och placeringshorisont. Men vi kommer också fråga dig om dina hållbarhetspreferenser, alltså – hur du vill att dina investeringar ska ta hänsyn till hållbarhet. Utifrån dina svar får du rekommendationer som är anpassade för dig.
Investeringar i finansiella instrument, inklusive fonder, innebär en risk.
Vad är ett hållbart sparande?
Begreppet hållbart sparande är omfattande och kan täcka många olika aspekter, som t.ex. att sparandet kan ta hänsyn till miljö och klimat men även mänskliga rättigheter, bra arbetsvillkor och jämställdhet. I grunden handlar det dock om att investera på ett sätt som man tror främjar en ansvarsfull framtid och är skonsammare mot vår planet. Genom att göra medvetna val när du investerar kan du välja vilka branscher och verksamheter du vill gynna, men också vilka du helst vill undvika. Med dina val kan du aktivt bidra till en hållbar utveckling av både samhället och världen, samtidigt som du ger dina pengar en chans att växa.
3 typer av hållbarhetspreferenser att tänka på
1. Hur dina investeringar ska undvika negativ påverkan på olika hållbarhetsområden
Du kan välja inom vilka områden dina investeringar ska undvika negativ påverkan och på så sätt bidra till minskad skada på samhälle, miljö och planeten.
En fond kan till exempel undvika negativ påverkan genom att helt exkludera vissa skadliga verksamheter, eller genom att begränsa investeringar i vissa branscher.
2. Andelen hållbara investeringar som bidrar positivt till miljö och samhälle enligt SFDR
Du kan välja hur stor del av dina investeringar som ska bidra till miljö- eller samhällsmål (enligt SDFR-förordningen), utan att orsaka betydande skada på andra mål, och följa god bolagsstyrning.
Hållbarhetsmålen refererar ofta till ett eller flera av FN:s 17 hållbarhetsmål och kan till exempel handla om
- minskade utsläpp
- rent vatten
- ökad jämställdhet och inkludering.
3. Andelen bidrag till EU:s miljömål enligt EU:s taxonomi
Du kan välja hur stor del av dina investeringar som ska bidra till EU:s miljömål. Fonder ska rapportera hur stor del av deras investeringar som uppfyller taxonomins krav och det bygger i sin tur på de underliggande företagens rapportering.
Taxonomins sex miljömål är
- begränsa klimatförändringar
- anpassning till klimatförändringar
- skydda vatten och marina resurser
- övergå till en cirkulär ekonomi
- förebygga och begränsa miljöföroreningar
- skydda och återställa biologisk mångfald och ekosystem.
Verksamheten måste också följa minimikrav kring mänskliga rättigheter och grundläggande rättigheter i arbetslivet.
Vill du veta mer?
ESG står för Environmental, Social, and Governance och är en uppsättning kriterier som används för att utvärdera företag och investeringar utifrån hållbarhet och socialt ansvarstagande.
- Environmental (Miljö): Hur företaget påverkar miljön, exempelvis koldioxidutsläpp, energianvändning och avfallshantering.
- Social (Socialt ansvar): Hur företaget hanterar relationer med anställda, kunder, leverantörer och samhället, såsom arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter.
- Governance (Bolagsstyrning): Hur företaget styrs och leds, inklusive transparens, ledningens strukturer och affärsetik.
ESG används ofta för att bedöma risker och möjligheter i investeringar ur ett hållbarhetsperspektiv.
Hållbara placeringar tar både avkastning och klimatavtryck på stort allvar – samtidigt. När du väljer att placera hållbart betyder det att du sätter dina pengar i arbete som skapar en möjlighet till en ljusare framtid, på samma gång som de jobbar för dig. En win-win för planeten och för din egen plånbok.
EU har idag etablerat en grön taxonomi för vad som kan anses vara en investering som stöttar något av EU:s uppsatta miljömål och som kan klassas som miljömässigt hållbart. Men hållbara investeringar kan även utgöras av andra typer av investeringar som inte ryms inom den gröna taxonomin, exempelvis investeringar inom sociala områden såsom jämställdhet. EU arbetar just nu för att ta fram även en social taxonomi.
Fonder behöver enligt SFDR redovisa i vilken utsträckning de miljörelaterade eller sociala egenskaperna har uppnåtts.
Här kan du läsa mer om EU:s förordning om hållbarhetsrelterade upplysningar
På kort sikt kan avkastningen i fonder och aktier påverkas av en mängd faktorer som är svåra att förutspå. Men på lite längre sikt är vi övertygade om att företag som arbetar strukturerat med hållbarhet också kommer att vara mer framgångsrika och lönsamma.
Företagens påverkan på miljö, människor och samhälle har blivit en allt viktigare parameter för både privata och professionella investerare, vilket gör att företag som inte tar hänsyn till hållbarhet med stor sannolikhet kommer att få problem att attrahera både kapital och kompetenta medarbetare i framtiden.
Det långsiktigt hållbara kan också bli det långsiktigt lönsamma. Att investera i aktier och fonder som bidrar till en mer hållbar ekonomi kommer sannolikt ge en god långsiktig avkastning för dig som investerare.