Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Njut av nordiska öar

Kvinna sitter längst ut på en brygga och blickar ut över dimmig sjö.

Vi har tiotusentals av dem i Norden, alla med sin speciella karaktär. Styr nästa resa till någon av de mer okända öarna i det nordiska kustbandet – eller i en sjö.

Sverige

Lurön

Besök en ö i en sjö, närmare bestämt Lurön i Sveriges största sjö Vänern. Ön ingår egentligen i en skärgård mellan Värmlandsnäs och Kållandsö med ett hundratal holmar. På huvudön finns ett vandrarhem med tillhörande krog. På menyn? Fisk från Vänern, så klart. Det är enkelheten och vandringslederna, uppfriskande dopp och bastuflotten, som lockar. På kvällen kan du sitta på en av de inoljade bänkarna och fundera över hur korna kom ut till ön.

Ulvön

Ulvön kallas för pärlan i Höga kusten och det kan mycket väl stämma. Fast egentligen är det två pärlor, norra och södra Ulvön. Känner du en speciell doft i luften kan det bero på att det tillverkats surströmming här sedan över hundra år. På ön kan du bo, äta och strosa längs den pittoreska Hamngatan och de vackra trähusen. Från Lotsberget har du vidsträckt utsikt och spetsar du öronen kanske du kan höra Ulvöns egen visa.

Danmark

Läsö

Det här är en saltstänkt ö, bokstavligen. På Läsö tillverkas nämligen salt i saltsjuderierna, som du kan besöka. Salt är också en viktig ingrediens i de 37-gradiga saltbassängerna du kan bada i på Läsö Kur, ett spa inrett i en tidigare kyrka. På ön finner du de fina tånggårdarna med sina traditionella korsvirkeshus och tak av ålgräs. Men, bäst är nog det du hittar på tallriken – jungfruhummer.

Vejrö

I Smålandsfarvattnet hittar du denna danska lilla pärla på 1,57 kvadratkilometer och med två bofasta personer. Trots den lilla ytan och fåtaliga befolkningen har ön boende för besökare, som Vejrö Resort, Hotel Vejrö eller Bed and Breakfast Sejerlund, samt restauranger, den mysiga Skipperly, som är något av öns samlingspunkt, eller food trucken Schymann.

Norge

Myken

Det är inte mycket trängsel på Myken, här bor bara tolv fastboende personer och det finns inga bilar. Njut av utsikten över Lofotens spetsar och Svartisens glaciär. Besök fyren med vidsträckt utsikt i alla väderstreck. Detta är trots allt ön som ligger längst ut från det norska fastlandet. Det är också en utmärkt ö att bli strandad på, för här finns ett eget whiskydestilleri, det första arktiska destilleriet av sitt slag som också erbjuder guidade turer med provsmakning.

Fleinvær

Cool arkitektur, norrsken och fiske. The Arctic Hideaway på Fleinvaer började egentligen som ett projekt för att skapa en vacker plats att arbeta på. Men byggnaderna visade sig också vara utmärkta för övernattning. Det finns fyra små hus där du kan boka upp till åtta sovplatser – och ja, hytterna är stormsäkra.

Finland

Klovharun

I Borgå skärgård på en vindpinad kobbe som på svenska heter ”den kluvna kobben” ligger en enkel trästuga med fönster i alla väderstreck, utan el. Under 25 år var det här Tove Jansson tillbringade sina somrar tillsammans med partnern Tuulikki. Det var här hon fick inspiration och skrev många av sina fina verk. Efter det att båten gick sönder 1991 flyttade hon från ön och donerade stugan till Pellinge hembygdsförening, som hyr ut den under maj–juni.

Karlö

Vid den norra delen av Bottniska viken ligger ett fågelskådarnas paradis vid namn Karlö, eller Hailuoto på finska. Här finns flera fågeltorn utspridda runt ön och med tur kan du kryssa mer än 300 fågelarter. Ta med kikaren! På kvällen kan du prova en öl från det lokala bryggeriet Hailuodon panimo och lyssna på Organum, ett ljudkonstverk skapat av en lokal konstnär. Beroende på årstid kan du välja att campa, bo på värdshus eller på gårdar på ön.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.