Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hur kan jag få hjälp med testamentet när jag flyttar till Singapore?

Det är mycket att tänka på när man flyttar utomlands och en av de saker som du bör ha med på att göra-listan är att uppdatera ditt testamente. Vilket lands lagar vill du ska styra när du går bort? En av våra kunder undrar ”Hur kan jag få hjälp med testamentet när jag ska flytta till Singapore”. Vår expert Jonas Bergqvist är Head of Private Banking i Singapore och har flera tips kring vad kunden behöver tänka på.

Om du ska flytta utanför EU och vill att svensk lag ska gälla vid arvskifte är det viktigt att du har ett testamente som reglerar detta. Det är flera delar som är viktiga att se över där det gäller att vara proaktiv. Du får fritt välja om det lands lagar där du bor är de som ska gälla, men tänk då på att sätta dig in i exakt vad det är som gäller i det landet. I vissa delar av Asien finns till exempel inte begreppet laglott vilket innebär att dina barn inte automatiskt blir arvingar om du går bort. Kom ihåg att det är du själv som behöver säkerställa att din sista vilja efterlevs.

Stark banksekretess

Om du och make/maka har gemensamma konton så är det bra att veta att banken kan spärra samtliga konton om du avlider. Det kan då bli svårt för efterlevande att få tillgång till kapital. Banksekretessen i Singapore är väldigt stark. Även om bankerna vet vilka de efterlevande är så får de inte proaktivt kontakta dem. Det kan vara förnuftigt att se till att din partner har ett eget bankkonto för att säkerställa att denne kan sitta kvar i orubbat bo och slipper göra drastiska förändringar som att flytta eller sälja om processen drar ut på tiden.

Gäller det arv till efterlevande i Sverige så är det viktigt att de vet vilken bank du använder – Singapore har nämligen runt 400 banker.

Kartlägg dina tillgångar

Många expats flyttar runt en hel del i världen och är du en av dem så kanske du har flera konton i andra länder. Då är det viktigt att du gör en kartläggning över vad av dina tillgångar som finns var. Se till att någon anhörig som du litar på vet var kartläggningen finns – förslagsvis i ett bankfack eller hos familjens jurist. Det här sparar mycket tid för en bouppteckningsman och förenklar processen för dina efterlevande.

Tid att få intyg på plats

Har du vuxna barn som bor i Sverige eller andra anhöriga som ska ärva dig så behöver du tänka på att det inte är självklart att veta vem man ska prata med om det skulle hända dig något. Att reda ut detta på distans medan man genomgår ett sorgearbete kan vara tröstlöst. Det innebär ofta en kostsam resa. Det tar dessutom tid att få fram ett internationellt dödsintyg och arvsintyg. Ibland upp till flera månader. Då är det bra att ha allt nedskrivet i ett testamente.

Vem tar hand om minderåriga barn?

Om du har minderåriga barn så är det bra att tänka igenom vad du vill ska hända med dem om du och din partner skulle omkomma samtidigt. Det är olika regler i olika länder kring detta och det är viktigt att du har skrivit ned dina specifika önskemål. Tänk också på att det kan ta åtskilliga veckor innan rätt dokumentation fallit på plats. Det kan därmed dröja innan den som du angett som vårdnadshavare till barnen kan komma och hämta dem. En situation som nu, med Covid-19, kan fördröja denna process väsentligt. Finns det någon på plats som kan ta hand om barnen innan släkten kommer? Kom ihåg att uppdatera denna information när så krävs. När det handlar om tillägg till testamente så är det viktigt att dessa notariseras för att de ska gälla.

Lokala representanter

Från organisationer som till exempel Svenskar i världen kan du få en hel del tips och råd kring din utlandsflytt. När det kommer till det juridiska så kan du vända dig till din banker. Det kan också vara bra att gå igenom ditt testamente med lokala representanter på plats. Detta för att tillse att det inte finns några konflikter med ditt testamente och ditt nya hemlands lagar, och där kan vi i banken också hjälpa till.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.