Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

"Vi utmanar modellen"

Släpp författarna loss, The Book Affair är här! Möt bokförlaget som sticker ut hakan – för sina kunders skull.

Det sägs att författarens svåraste hinder är det tomma arket. Frågar du Alexandra Torstendahl är hindret snarare en rostig räknesnurra. En skev maskin som spottar ur sig föråldrade avtal. I hennes huvud däremot, snurrar en ny glänsande modell.

– Har man en liten startup med fyra medarbetare måste man ha den där snurran i huvudet hela tiden. De som jobbar med mig tycker det är skönt.

Räknesnurror i huvudet? Föråldrade avtal? Det handlar The Book Affair, ett nytt sorts bokförlag med en unik affärsmodell. VD Alexandra Torstendahl berättar från andra änden av videosamtalet där hon sitter i sin lägenhet full av resväskor. Hon ska jobba från Visby i sex veckor. En resa åt det totalt motsatta hållet från resan med The Book Affair. Där reser de inte till medeltiden, utan till framtiden.

– Jag ville testa att använda det drivna och duktiga i mig till att bygga ett eget företag. Det var också rätt tajming. Förlagsbranschen börjar följa övriga underhållningsbranschen, som till exempel Spotify och Netflix.

I korthet handlar The Book Affair om att vara helt på författarnas sida. I avtal och i behov. De traditionella bokförlagens modeller är stela och dyra för många författare idag.

– Vi utmanar den traditionella modellen. Det handlar mycket om fördelning. Varför ska den som förädlar ett råmaterial tjäna pengarna? Till exempel tjänar de flesta streamingtjänster pengarna, medan skaparna får för lite.

Hos The Book Affair investerar författaren i sig själv och sin bokutgivning. Förlaget hjälper till att sätta ihop affären med fokus på de mer traditionella förlagsbitarna. Som redaktörskap, tryck och införsäljning till återförsäljarna.

Det är framför allt i marknadsföringen och de egna kanalerna som The Book Affairs författare får nyttja sin egen kraft. Avtalen skrivs också därefter. Inga onödiga insatser som kostar författaren mer än de smakar.

Att kasta sig ut, bryta mönster och utmana jättar kan vara skrämmande. ”Bara en fräck eller galen person duellerar med det blanka pappret, beväpnad endast med en idé”, som författaren Mark Vonnegut uttryckte det.

Men Alexandra Torstendahl var aldrig orolig. Tiden var mogen. Det hjälper förstås att ha 30 år som säljare i förlagsbranschen i ryggen, varav 20 år som chef på bland annat Bonnier. Vid sin sida har hon en annan rutinerad Alexandra. Med efternamnet Lidén. Förlagschefen som har jobbat i 25 år i branschen.

– Hon bygger böckerna, kontaktar författarna, sköter tryckupphandling med mera. Utan henne stannar The Book Affair. Vi är två av de tre viktiga F:en som skapar framgång: försäljaren, förläggaren och författaren. 

Om The Book Affair

Gör: Modernt bokförlag med fokus på författaren.
Grundat år: 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén.
Antal medarbetare: 4.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.