Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Avgifter och skatter för fondförsäkring

Vi tar ut en avgift för din pensionsförsäkring. Det tas också ut skatt på pensionsförsäkringar: inkomstskatt och avkastningsskatt. Här kan du läsa mer om våra avgifter och skatter för fondförsäkringar.

Avgifter för pensionsförsäkring

Sammanfattning av avgifterna för pensionsförsäkringen:

Den administrativa avgiften är 45 kronor per år och försäkring.
Fondernas årliga avgift är 0,10 – 1,10 % beroende på val av fond. Avgifterna är avräknade i kursen.
Avkastningsskatt är en schablonberäknad skatt som tas ut av alla försäkringsbolag.
Fondförvaltningsavgiften för SEB SAF-LO Pension är 0,40 procent innan nedtrappning. Under nedtrappning sjunker kostnaden för att vid nedtrappningens slut uppgå till 0,16 procent. Gör du ett eget val av fonder är fondförvaltningsavgiften beroende av vilken fond du väljer.

Inkomstskatt på utbetalningarna

Utbetalningarna från avtalspensionen beskattas som inkomst av tjänst. Det gäller oavsett om det är du själv eller en förmånstagare som får utbetalningen.

Avkastningsskatt – en schablonskatt

Avkastningsskatten är en schablonskatt. Det innebär att den ska betalas oavsett om du under året har fått någon avkastning på ditt försäkringskapital eller inte. Det är försäkringsbolaget som drar en avgift för avkastningsskatten från ditt försäkringskapital och betalar in den till Skatteverket.

För pensionsförsäkring fastställs underlaget genom att värdet den 1 januari innevarande år (kapitalunderlaget) multipliceras med den genomsnittliga statslåneräntan föregående år. Resultatet kallas för skatteunderlaget.

Från och med år 2017 uppgår skatteunderlaget alltid till minst 0,5 procent av kapitalunderlaget. Därefter multipliceras skatteunderlaget med 15 procent.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.

Visste du att?

Vi arbetar för en ökad transparens och öppenhet kring vår skattehantering.
Hållbarhet på SEB


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm