Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Se över din pension när du får familj

Passa på att se över din pension vid olika tidpunkter i livet, men framförallt när du får familj. Du får också mer utrymme i din privatekonomi när du får nytt jobb, löneförhöjning eller när barnen flyttar hemifrån. Då är det bra att börja spara mer till pensionen.

Lägg till återbetalningsskydd när du får familj

När du gifter dig, blir sambo eller får barn är bra tillfällen att lägga till återbetalningsskydd på din tjänstepension. Ett återbetalningsskydd är ett efterlevandeskydd och betyder att din tjänstepension betalas ut som ett månadsbelopp i fem år till din familj om du dör innan du går i pension. Om du dör medan din tjänstepension betalas ut får din familj resten av det som återstår.

Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig med återbetalningsskyddet och blanketterna.

Av kärlek och omtanke, värna om varandras ekonomi och se till att ni får en jämställd pension.

Ta bort återbetalningsskyddet när barnen är vuxna

Om du tar bort återbetalningsskyddet på din tjänstepension kan din pension bli cirka 10–20 procent högre beroende på din ålder och hur länge du har sparat. Därför bör du fundera på att ta bort återbetalningsskyddet när barnen klarar sig själva ekonomiskt – under förutsättning att din partner inte är ekonomiskt beroende av dina tjänstepensionspengar om du dör i förtid. Men tänk på att pengarna försvinner om du dör i förtid och inte har återbetalningsskydd.

Anledningen till att din tjänstepension kan bli högre om du tar bort återbetalningsskyddet beror på något som heter arvsvinst. Arvsvinst innebär att de tjänstepensioner, som inte har betalats ut på grund av att ägaren dör i förtid, delas ut till alla andra tjänstepensionssparare som inte har återbetalningsskydd.

Ring oss på 077-11 11 800 så hjälper vi dig med återbetalningsskyddet och blanketterna.

Din föräldrapenning är pensionsgrundande

Om du tar ut föräldrapenning är den pensionsgrundande precis som vanlig lön. Du får dessutom extra pension i det allmänna pensionssystemet när du har barn. Detta tillägg kallas barnårsrätt och gäller för ett barn i taget, till en förälder åt gången under fyra år. Ni som föräldrar kan själva bestämma vem av er som ska få pengarna. Om ni inte gör något val går pengarna automatiskt till den av er som har lägst inkomst.

Så får du en mer jämställd pension

Kompensera den i relationen som tjänar mindre eller som kanske har gått ner i arbetstid för att göra mer av hemarbetet. Här är tre saker du kan göra för en mer jämställd pension:

  1. Föra över premiepensionen till din maka eller make (gäller inte för sambor). Det gör du enkelt på pensionsmyndigheten.se.
  2. Föra över pengar till din partners privata pensionssparande. Om ni är gifta tänk på att det sparandet bör skrivas som enskild egendom i ett äktenskapsförord så att det inte delas igen vid en eventuell skilsmässa.
  3. Amortera mer på bolånen.

Räkna ut hur mycket din deltid påverkar pensionen
Få hjälp med att skriva äktenskapsförord hos vår samarbetspartner Lexly

Delad föräldraledighet ger mer i familjens plånbok

Vid föräldraledighet kompletterar många arbetsgivare föräldrapenningen. Det kallas för föräldralön och innebär ofta att du sammantaget får runt 90 procent av lönen vid föräldraledighet. Även inbetalningarna till tjänstepensionen fortsätter oftast när du är föräldraledig. Därför kan du och din familj tjäna på att dela lika på småbarnstiden. Föräldralönen varar ofta mellan 3 och 12 månader och tjänstepensionen betalas oftast in upp till 13–18 månader. Om ena föräldern tar ut merparten av föräldraledigheten passeras den bortre tidsgränsen för föräldralönen och då väntar en lägre inkomst. Ta reda på vad som gäller för er.

Se över dina förmånstagare vid skilsmässa

Vid en skilsmässa bör du se över vilka som ska vara dina förmånstagare om du har återbetalningsskydd. Om du eller din partner har privata pensionsförsäkringar brukar de delas vid en skilsmässa. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen delas inte vid skilsmässa.

Bli kund

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Kontakta oss

Har du frågor rörande din pension?

Kontakta din rådgivare eller ring oss på telefon 077-11 11 800, så hjälper vi dig

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.