Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så hjälps ni åt att spara ihop till semesterkassan

En familj som äter frukost tillsammans.

Semester och skollov. På sommaren har de flesta tid att koppla av och vara tillsammans – men det är lätt att pengarna rinner iväg, speciellt om ni är många i familjen. Så här kan ni gemensamt se till att hålla en sund ekonomi i sommar.

Visst är det skönt att vara ledig, men det är inte gratis att åka iväg på semester. Gör alla i familjen delaktiga i att spara till det ni vill göra.

- Delaktighet är bra, även när det kommer till att spara ihop semesterkassan. För små barn handlar det mest om symboliken, kanske att spara lite av sin veckopeng under våren för att kunna köpa något fint de hittar på resan, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Gör hela familjen delaktig

Jens tipsar också om att ta tillfället i akt att prata om ekonomi, framför allt med de större barnen.

- Sommarlovet är en period när barnen kan ha extra behov av pengar, men det är samtidigt en tid då de har lättare att tjäna ihop egna. Tonåringarna kan ju söka sommarjobb i större utsträckning, speciellt om de är över 18. Men även de yngre barnen har mer möjlighet att få ihop egna pengar, exempelvis genom att klippa gräsmattan och göra andra sysslor, antingen hemma eller åt grannar och kanske släktingar.

Oavsett hur familjens ekonomi ser ut och var ni ska tillbringa sommaren är det bra att försöka släppa fokus på att det är dyrt att ha semester – för barnens skull.

- Den ekonomiska stressen kring sommar och semestrar är ganska mycket föräldrarnas stress. Man kanske tänker att ”alla andra har råd att åka iväg”, men otroligt få familjer har en sådan ekonomi att de har råd med allt utan att behöva prioritera. Glöm inte att för de flesta barn är det viktigaste att ni är tillsammans, oavsett om det är på Mauritius eller den lokala badstranden.

Låt alla vara med och spara till semesterkassan. De mindre barnen kanske får ihop till en ”glasskassa” medan äldre barn kan vara med och spara till upplevelser på själva destinationen. Förklara också gärna att ”nu gör vi det här, det innebär att vi inte kommer att göra det där”. Det är helt odramatiskt att man måste prioritera, välja och välja bort.

Uppmuntra till sommarjobbande för att tjäna ihop egna pengar. Det kan vara så enkelt som att klippa gräsmattan eller gå ut med grannens hund.

Släpp stressen. För barnen är det nästan alltid viktigast att ni är tillsammans, oavsett om ni åker utomlands eller är kvar hemma.

Tre tips för att göra hela familjen delaktig

  • Låt alla vara med och spara till semesterkassan. 
  • Uppmuntra till sommarjobbande för att tjäna ihop egna pengar. 
  • Släpp stressen.