Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så gör du om du är egenföretagare

En kvinna sitter på en bänk bredvid en hund och tittar i sin telefon.

Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför rekommenderar vi att du tecknar en sjukförsäkring som delvis kompenserar för detta.

Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Du kan få ersättning från Försäkringskassan när du blir sjuk som egenföretagare, men hur mycket beror på hur mycket lön du tar ut från aktiebolaget eller hur stort ditt överskott är i din enskilda firma. På Ersättningskollen (ersattningskollen.se) kan du räkna ut hur mycket du kan få i sjukpenning om du är egenföretagare.

Sjukpenningsreglerna skiljer sig åt beroende på vilken bolagsform du har. Här får du en snabb överblick:

Enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag

Om du har en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag är du inte anställd. Det innebär att om du blir sjuk, så ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan första sjukdagen. Försäkringskassan bestämmer din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån hur stor din inkomst förväntas bli. Om du har ett nystartat företag och låga inkomster, får du under de första tre åren en SGI som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Du kan själv välja om du vill ha 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Om du inte gör något val har du automatiskt sju karensdagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Sjukförsäkringsavgiften är en del av de egenavgifter som du betalar.

Aktiebolag

Från 2019 ersätts karensdagen med karensavdrag för aktiebolag. Syftet med ändringen är att avdraget ska vara mer rättvist och förutsägbart – framförallt för dem som arbetar obekväma arbetstider. Avdraget är på 20 procent av din sjuklön under en genomsnittlig arbetsvecka. Om du har aktiebolag räknas du som anställd av bolaget och därför betalar företaget din sjuklön under de första 14 dagar. Dag 15 sjukanmäler du dig till Försäkringskassan. Ersättning från Försäkringskassan räknas ut utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk. Om du har ett nystartat företag och låga inkomster får du under de första tre åren en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund  på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.