Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Jobba under studietiden

Att jobba under studietiden kan vara ett sätt att dryga ut kassan då studiemedel sällan räcker till mer än det nödvändigaste. Men det finns också många andra fördelar, och en och annan sak att tänka på. Amie Berglund, privatekonomisk analytiker på SEB, reder i frågan.

En extra inkomst kan vara ett välbehövligt tillskott under studietiden samtidigt som det skapar flera möjligheter. Bland annat är det en bra erfarenhet att ha på sitt CV, samtidigt som det kan vara ett skönt avbrott från plugg där du får möjlighet att vara i en annan miljö.

Med en extra inkomst får du också ett större utrymme i din budget som du dels kan använda för att unna dig, men även för att starta ett sparande.

– Förutom att du bidrar till din framtid i form av din utbildning är också ett sparande något ditt framtida jag kommer tacka dig för. Oavsett om du kan lägga undan hundra kronor eller en tusenlapp skapar du bra förutsättningar för dig själv och får dessutom in en god vana, säger Amie Berglund.

– När du sedan pluggat klart och får en högre inkomst har du redan fått in ett sparbeteende och kan utöka ditt sparande och nå dina sparmål snabbare, eller spara till flera saker samtidigt.

Hur du ska spara beror på vad du sparar till och när du behöver pengarna. Amie poängterar vikten av att ha en buffert, och att investeringar på börsen ska vara till långsiktigt sparande.

– Att handla på börsen innebär en risk då pengarna kan tappa i värde på kort sikt. Därför bör du enbart placera pengar där som du inte är i behov av i närtid.

– Pengar som du behöver ha i närtid bör vara lättillgängliga och lämpar sig därför bäst på ett sparkonto. Det kan dels handla om en buffert för oförutsedda händelser. Dels kan det handla om pengar att leva på under sommarmånaderna när studiemedel inte betalas ut.

En annan fördel med att jobba under studietiden är att du får pensionsrätter, och i vissa fall även tjänstepension, beroende på vilket kollektivavtal du tillhör och hur gammal du är.

– Att kunna tjäna pengar ger en dubbel bonus i form av att det också sätts av pengar till din allmänna pension. De flesta större företag har kollektivavtal vilket dessutom möjliggör att du tjänar in pengar till din tjänstepension. Det kommer vara en viktig del för dig den dagen du går i pension.

Vad ska man tänka på?

Om du har studiemedel finns det ett maxtak, ett fribelopp, för hur mycket inkomster du får ha per halvår medan du studerar. Ditt fribelopp framgår av CSN-beskedet. Om du överstiger det taket kan du bli återbetalningsskyldig till CSN. Det är därför viktigt att ha koll på hur mycket inkomster du har. Fribeloppet varierar beroende på hur mycket studiemedel du tar ut och i vilken hastighet du studerar. Inkomster gäller inte enbart lön utan även andra inkomster som exempelvis vinst vid bostadsförsäljning, utdelning och föräldrapenning.

– Det kan bli en tråkig överraskning att få ett återbetalningskrav om dina inkomster överstiger fribeloppet. Se över eventuell försäljning av bostad eller värdepapper, och avvakta i den mån du kan till när du slutar ta ut studiemedel. Du bör alltså meddela CSN om du vet med dig att du kommer få en högre inkomst är vad du först angett.

Många som jobbar parallellt med sina studier arbetar deltid eller periodvis, exempelvis under sommarledigheten. Då kan det vara en bra idé att kontakta Skatteverket för att be om jämkning, något som behöver göras varje år.

– Jobbar du deltid finns risken att du betalar in mer skatt än du ska. Genom att be om jämkning kan din skattesats sänkas så du betalar rätt skatt från början. Då får du mer pengar att röra dig med när lönen kommer snarare än att vänta till den årliga skatteåterbäringen.

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund

Privatekonomisk analytiker

Amie Berglund